main logo
597

Ministrul de Finanțe: Tranșa din asistenţa FMI va fi mai mare decât în acord

Ministrul moldovean de finanțe Natalia Gavriliţa susţine că următoarea tranșă, cea de-a patra, din asistenţa FMI pentru Republica Moldova va fi mai mare decât cea prevăzută de acord.

Ministru: Tranșa din asistenţa FMI va fi mai mare decât în acord

„Ne bucurăm că am putut negocia ca 70 % din suma restantă în cadrul asistenţei FMI să fie accesată acum, după această revizuire, şi în acest fel putem accesa cea mai mare parte a sumei anul acesta, chiar dacă prelungim programul pentru anul viitor”, a declarat Natalia Gavriliţa pentru Radio Europa Liberă miercuri, la încheierea negocierilor cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, transmite Știri.md cu referire la Europaliberă.org.

Gavrilița a mai spus că printre măsurile asumate de guvernul de la Chișinău pentru deblocarea următoarei tranșe se află și o rectificare de buget necesară pentru acoperirea unui supra-cost pentru personal de un miliard de lei generat de reforma salarială operată în 2018 de guvernul Filip.

„Legea salarizării, deşi necesară, a fost adoptată în grabă şi a avut în mod clar un caracter electoral. În 2019, această lege ne costă cu un miliard mai mult decât a fost programat în buget”, afirmă ministra.

Guvernul va fi nevoit să se gândească şi la măsuri suplimentare de mobilizare a veniturilor în 2020 pentru acoperirea cheltuielilor mai mari de personal, a adăugat Gavriliţă. 

De asemenea, executivul şi-a asumat să aducă corecţii la reforma fiscală adoptată în 2018 de guvernul Filip, astfel încât „oamenii bogaţi să plătească impozite mai mari decât cei săraci”.

Autoritățile de la Chișinău speră să obţină a patra tranşă din asistența FMI, în valoare de 46 de milioane de dolari, în luna septembrie, iar ultima la începutul anului viitor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării