main logo
657

Ministrul Chiril Gaburici a prezentat bilanțul anului 2018

Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat astăzi, 17 decembrie, rezultatele activității pentru anul 2018.

Ministrul Chiril Gaburici a prezentat bilanțul anului 2018Chiril Gaburici a prezentat totalurile anului 2018

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a enumerat prioritățile stabilite pentru anul curent: crearea unei economii puternice, reorganizarea instituțiilor statului, servicii mai bune pentru cetățeni, reparația și construcția drumurilor naționale, facilitarea exportului, asigurarea securității energetice, crearea locurilor de muncă și atragerea investitorilor, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

„O mare parte din aceste scopuri au fost atinse. Economia națională a înregistrat o creștere de 4%. Totodată, au fost atestate îmbunătățiri în sectorul industrial. În perioada ianuarie – septembrie s-a înregistrat o creștere a investițiilor de 13,5%, ceea ce constituie 12,9 mlrd de lei. Comerțul extern a înregistrat o creștere de 18,7%, iar importul de 21,6%. Conform datelor, 70% din exporturi sunt direcționate în Uniunea Europeană”, a spus Gaburici.

De asemenea, ministrul a anunțat că anul acesta s-a reușit repararea a 1.600 km de drum. „Anterior, timp de nouă ani, au fost reparați 1047 km de drum. Anul viitor ne propunem să reparăm 2.600 km, iar lucrările de pregătire vor fi inițiate deja în luna ianuarie 2019”, a menționat Gaburici.

Totodată, oficialul a remarcat că reprezentanții ministerului realizează negocieri privind Acordul de liber schimb cu China. „Au fost intensificate relațiile economice cu SUA, Emiratele Arabe Unite, România și Belarus. La fel, în 2018, avem nouă rezidenți noi în zonele economice libere, fapt care a permis crearea a 3.200 de locuri noi de muncă, iar investițiile ajung la 45 mln de dolari SUA. Totodată, până în anul 2019 va fi efectuată conexiunea gazificată Iași-Ungheni-Chișinău, care va reprezenta o sursă alternativă de gaze și ne va permite să renegociem prețurile”, a spus Gaburici.

La fel, ministrul a subliniat că au fost alocate peste 66 mln de lei pentru instituțiile medicale, grădinițe și școli. Au fost lansate nouă curse avia și liberalizat transportul cu Turcia. Drept reușite au fost prezentate: lansarea Serviciului Unic de Urgență 112 și crearea primului parc IT, care include 300 de rezidenți, cu 6.000 de angajați, care primesc salarii începând cu 23 mii de lei. Un fapt important a fost lansarea proiectului „Arena Chișinău”, care urmează a fi dat în exploatare la 14 octombrie 2019.

La rândul său, secretarul general de stat al Ministrului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, a prezentat rezultatele obținute în domeniul afacerilor. „Peste 500 de întreprinderi au beneficiat de finanțare nerambursabilă în sumă de peste 70 mln de lei. Am reușit să susținem peste 200 de întreprinderi conduse de femei, cu un suport de circa 28 mln de lei. Am aprobat programul „Start pentru tineri”, care are drept prioritate lansarea și dezvoltarea afacerilor. În prezent există 11 incubatoare de afaceri, care au permis crearea a circa o mie de locuri de muncă. Tot în anul curent, s-a reușit crearea a două clustere regionale, în raioanele Soroca și Cahul. Vom continua inițiativele pro-business, astfel încât cetățenii să rămână acasă, iar cei plecați să revină”, a afirmat Costin.

La final, conducerea ministerului a mulțumit guvernului și colegilor din parlament pentru susținerea inițiativelor și proiectelor realizate. „Vom continua eforturile pentru a obține în continuare rezultate importante, astfel încât Republica Moldova să crească, iar cetățenii să aibă o viață mai bună, aici, acasă”, a conchis ministrul Chiril Gaburici.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării