12 iul, 2019 11:48
1 096
1
Ministru: Salariile și pensiile vor fi plătite integral și la timp
12 iul, 2019 11:48
1 096
1

În bugetul public s-a format o gaură financiară de peste patru miliarde de lei din cauza acțiunilor fostei guvernări democrate, afirmă ministra Finanțelor Natalia Gavrilița, care a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă despre „moștenirea” pe care a primit-o de la PDM și pașii care urmează a fi făcuți de noua guvernare pentru redresarea situației.

Ministrul dă asigurări că salariile și pensiile vor fi achitate integral și la timp, deoarece va fi rectificat bugetul și va fi deblocată finanțarea de la partenerii externi – Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, transmite Știri.md.

„Dacă analizăm executarea bugetului pentru prima jumătate de an, deja vedem că cheltuielile pentru salarizare vor depăși cu 1 miliard de lei suma care a fost planificată în buget. Înghețarea relațiilor cu partenerii străini a pus la îndoială finanțarea deficitului bugetar. Singura sursă de finanțare erau împrumuturile de la bănci care au costuri mari pentru stat. Astfel, gaura financiară pe care am moștenit-o poate fi estimată la peste 4 miliarde de lei”, a declarat Gavrilița.

Potrivit ministrului, deficitul bugetar atât de mare s-a creat din cauza multor decizii ale guvernării precedente care „erau cadouri și manipulări electorale, făcute în grabă, nebugetate de autoritățile locale”.

„S-a adoptat o nouă lege a salarizării, în grabă, fără a fi pregătită suficient. Legea afost adoptată după ce autoritățile locale își făcuse deja planificarea bugetului…Dar cheltuielile de salarizare vor fi asigurate. Vom transfera bani din bugetul de stat”, a precizat Gavrilița.

Ministrul mai spune că urmează a fi tăiate aproximativ 600 de milioane de lei care erau prevăzute la capitolul investiții capitale. Vor fi redirecționați banii din Fondul de Eficiență Energetică și cei preconizați pentru construcția unui nou penitenciar, din cauza întârzierilor în planificarea construcțiilor.

Natalia Gavrilița a mai anunțat că urmează să fie majorate în cursul anului accizele pentru articolele de tutungerie, iar începând cu 1 ianuarie 2020 vor fi majorate și alte impozite, după modificarea Codului Fiscal.

De asemenea, vor crește veniturile la buget datorită contribuțiilor mai mari la Fondul Asigurărilor Medicale și Sociale, pentru că vor crește salariile.

Potrivit ministrului Natalia Gavrilița, proiectul de rectificare a bugetului ar urma să fie dezbătut în Parlament cel târziu până la mijlocul lunii august, iar până la finele anului ar urma să vină, în două tranșe, banii oferiți de partenerii externi.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter