main logo
1224

Ministru: Moldova e asigurată cu grâu și nu există temei de îngrijorare

Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante, inclusiv grâu și NU există temei de îngrijorare în rândul populației.

Ministru: Moldova e asigurată cu grâu și nu există temei de îngrijorareFoto: facebook.com

Precizarea a fost făcută de ministrul Agriculturii Ion Perju, după ce președinta Maia Sandu a cerut Guvernului să impună restricții privind exportul de grâu din rezervele de stat, transmite Știri.md

Astfel, potrivit lui Perju, informațiile distribuite în spațiul public, inclusiv de instituția prezidențială, privind exportul de grâu sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate.

"Conform prevederilor Legii 104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare, atribuțiile de administrare a rezervelor de stat țin exclusiv de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă. 

De asemenea, potrivit art. 11 al aceleiași legi, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp şi cu titlu de împrumut, cu excepţia stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de până la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat", a spus ministru. 

Totodată, Perju a adăugat că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu are tangențe la gestionarea grâului din rezervele de stat, decât cu titlu consultativ la etapa de elaborare şi înaintare a propunerilor la nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat şi la nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de mobilizare.

"Menționez că, în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia", a conchis Ion Perju.

Știri.md menționează că subiectul privind grâul din rezerve va fi discutat la ședința CSS de astăzi, 30 martie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării