main logo
485

Ministru: Contrabanda cu țigări ar putea crește în urma majorării accizelor

Contrabanda cu țigări ar putea lua amploare urmare a creșterii accizelor în anul 2023, potrivit declarației ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLIVE TV.

Ministru: Contrabanda cu țigări poate crește în urma majorării accizelorFoto: Imagine simbol

„Referitor la contrabandă, este o sarcină care revine Vămii și Fiscului. Admit că fenomenul ar putea crește. Fenomenul există și astăzi. Or, amploarea lui este diferită în diferite țări. În unele state el este sub control și nu provoacă probleme politice sociale. 

La noi problema contrabandei cu țigări a fost organizată de grupuri criminale care colectau banii în scopuri politice. Așa a fost finanțată și structura oligarhică, care până mai recent era în Republica Moldova”, a punctat Budianschi, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Mai mult, ministrul Finanțelor recunoaște că această majorare a accizelor va provoca și un alt val de ilegalități.

„Nu există pericolul importurilor țigărilor de contrabandă din Ucraina pentru că suntem la același nivel. Există, mai degrabă, temerea producerilor clandestine și a importurilor din regiunea transnistreană”, a punctat ministrul Finanțelor.

Potrivit ministrului, prin majorarea accizelor, scopul nostru este să ne onorăm angajamentele față de UE ca până în 2025 să ajungem la 95 de euro per 1.000 de țigări.

„Respectiv, suntem angajați plenar pentru onorarea obligațiilor comunitare. În cazul în care nu le vom majora, vom avea anumite condiționalități pe anumite subiecte din partea UE”.

Proiectul politicii bugetar fiscale pentru 2023 prevede că mărimea accizei la produsele din tutun va crește cu 25%, iar cota accizei la alcoolul etilic – cu 15%. 

Guvernarea planifică să încaseze cu 60,3 milioane de lei mai mult, de pe urma scumpirii alcoolului, și cu 681 de milioane de lei mai mult, după creșterea accizei la tutun.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării