main logo
6391

Ministra Finanțelor anunță schimbarea care va afecta 5.000 de moldoveni

Ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a respins zvonurile privind o posibilă majorare a impozitelor, zvonuri care ţin inclusiv de declaraţiile prim-ministrului Maia Sandu la un post de televiziune precum că "se examinează problema revenirii la impozitarea progresivă".

Ministra Finanțelor anunță schimbarea care va afecta 5.000 de moldoveniFoto: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, într-un interviu pentru Radio Europa Libera ea a spus că "a auzit diverse zvonuri în această privinţă şi de fiecare dată este nevoită să le dezmintă", transmite Știri.md

"Sistemul de impozitare pentru persoanele fizice rămâne aşa cum este. Deci, este o cotă de impozitare unică de 12%. La momentul actual, Ministerul Finanţelor nu are planuri să majoreze impozitele sau să schimbe ratele de impozitare. 

Atunci când am avut aceste evaluări urgente pentru a relansa programul cu Fondul Monetar Internaţional, noi deja am agreat acele măsuri fiscale care să fie limitate, să nu afecteze omul simplu şi care să aducă veniturile adiţionale necesare începând cu 1 ianuarie 2020", a menţionat ministrul.

Ea a comentat modificările care vor fi introduse de la 1 ianuarie 2020: "cetăţenii care au un venit lunar de 30 de mii de lei sau un venit anual de 360 de mii de lei nu vor mai beneficia de scutirea personală, care este de 240 de lei pe lună. Însă această modificare afectează doar circa 5 mii de oameni".

"Cum putem creşte veniturile la buget? Pe de o parte, putem să majorăm impozitele, însă noi înţelegem că aceasta ar fi o povară adiţională şi de aceea nu vrem să facem nişte modificări majore în următoarea perioadă. O altă modalitate de a obţine venituri este de a obţine granturi din străinătate şi a creşte deficitul bugetar, care este finanţat din împrumuturi. 

Şi exact aici ne-am concentrat atenţia, pentru că avem relaţii foarte bune cu partenerii din Uniunea Europeană şi vom primi granturi, deci sume nerambursabile, pe care nu trebuie să le întoarcem pentru anul 2019, în valoare de circa 1,368 mlrd. lei. Şi iată de ce prima prioritate atunci când am venit la guvernare a fost să ne asigurăm că putem accesa aceste resurse, deci că relansăm programul cu FMI", a spus ea.

Potrivit ei, "până la sfârşitul anului, Moldova urmează să primească două tranşe din asistenţa macrofinanciară a UE, iar a treia - la începutul anului 2020".

Ea a subliniat că "în perioada imediat următoare, ministerul se va axa mai mult pe administrarea fiscală, simplificarea raportării, iar orice modificare pe care o va face va fi consultată pe larg înainte de a fi adoptată".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării