main logo
405

Ministerul Sănătății: Salariile medicilor au crescut cu doar 30 la sută

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a publicat o dezmințire în care insistă că salariile medicilor moldoveni au crescut cu 30 la sută și că Sănătate INFO ar fi făcut calcule incorecte, totuși nu face publice cifrele pe care se bazează.

Ministerul Sănătății: Salariile medicilor au crescut cu doar 30 la sută

Astfel, Ministerul Sănătății publică o dezmințirea în susținerea ministrului Svetlana Cebotari, în care se menționează că atunci când a declarat la Parlament că lefurile medicilor au crescut cu 30 la sută, Cebotari a folosit date comparative din anul 2017 cu prima jumătate din anul 2016, transmite Știri.md cu referire la sanatateainfo.md.

Respectiv, în cadrul audierilor parlamentare pe marginea subiectului vizat a fost prezentat procentul de majorare cu 30% a salariilor angajaților. 

Acest procent a rezultat prin raportarea salariilor medii obținute în anul 2017, la salariile medii din perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2016, reglementat prin Hotărârea de Guvern nr.1593 din 29.12.2003 

”Despre aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorie de asistență medicală ”, în vigoare, până la implementarea noului mecanism de salarizare. (...) 

În anul 2016, salarizarea angajaților instituțiilor medico-sanitare încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală s-a realizat în baza a 2 mecanisme diferite (01 ianuarie-30 iunie după prevederile HG nr. 1593 din 29.12.2003 și de la 01 iulie-31 decembrie conform HG nr.837 din 06.07.2016). 

Respectiv, raportarea mărimii salariului mediu pentru anul 2017, cu mărimea salariului mediu pentru anul 2016, nu poate servi ca bază de apreciere a rezultatului noului mecanism de salarizare”, ne aduce aminte Ministerul Sănătății.

De fapt, Sănătate INFO nu a folosit date pentru anul 2016, ci pentru 2017, căci raportul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină a fost elaborat și prezentat în 2018 și face, evident, referire la situația din 2017. 

Este de menționat că 2017 este primul an complet în care a fost implementat noul regulament de salarizare, promovat de ex-ministra Ruxanda Glavan și prin care au fost eliminate categoriile și alte criterii în baza cărora erau salarizați medicii, în locul acestora fiind introduși indicatorii de performanță, stabiliți de directorii de spitale, deci fiind un proces intern al fiecărei instituții.

În dezmințirea publicată, autoritatea mai argumentează că majorarea de 11 la sută despre care anunță CNAM nu ar fi veridică, deoarece salariile sunt plătite și din alte surse, respectiv situația ar fi ceva mai bună. 

Din nou, Ministerul Sănătății nu vine cu cifre publice din care să putem înțelege cum s-a ajuns la o majorare calculată de 30 la sută – să putem înțelege cât din resursele FAOAM au mers pentru majorare și ce proporție revin altor surse.

Menționăm că ministra Sănătății a fost întrebată de jurnaliștii sursei citate, la Guvern, cu cât totuși au crescut salariile medicilor moldoveni – cu 30 la sută așa cum a anunțat ea anterior sau cu 11 la sută, așa cum anunță CNAM? 

Ea a răspuns încurcată: „Cu 4,7 la sută”. 

Când am precizat că nu ne referim la indexare, ci la noul regulament de salarizare, Cebotari a spus că trebuie să trimitem o solicitare în scris.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării