main logo
913

Ministerul Finanțelor: Tichetele de masă nu sunt anulate ci supuse ajustărilor legislative

Tichetele de masă nu vor fi anulate ci supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit.

Ministerul Finanțelor: Tichetele de masă vor fi supuse ajustărilor

Conform estimărilor, 30.000 de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori, transmite Știri.md. 

Prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă există riscuri extrem de mari ca în anul 2020, să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sunt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Lucru care va pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat, precizează Ministerul Finanțelor.

Potrivit responsabililor de la finanțe, este important ca orice măsură, inclusiv și tichetele de masă, să fie introdusă în situația când parametrii bugetari permit aceasta. Or, introducerea acestei măsuri concomitent cu o reformă amplă de reducere a cotei contribuțiilor sociale a fost extrem de riscantă pentru sustenabilitatea bugetară. Pe fundalul reformei fiscale din 2018, s-au redus contribuțiile obligatorii de asigurare socială. 

Astfel, măsurile care afectează veniturile bugetare și în special Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat dăunează sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale.

Tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii.

Știri.md amintește că ieri, Natalia Gavriliță a spus că proiectul de lege privind tichetele de masă va fi anulat

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării