296
0
Ministerul Finanţelor spune de unde a obţinut la buget 725 milioane lei
296
0

Ministerul Finanţelor, care emite Valori Mobiliare de Stat (VMS), a obţinut la buget 725 mil. lei ($40,7 mil.) din plasarea VMS la licitaţia de marţi, 19 mai.

Foto: știri.md

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au comunicat corespondentului agenţiei Infotag că rentabilitatea medie la VMS a rămas practic neschimbată comparativ cu licitaţia precedentă, de acum două săptămâni: valoarea de jos a fost de 4,07%, fiind puţin mai mică decât la licitaţia din 5 mai, iar valoarea de sus a fost de 5,55%, fiind un pic mai mare, transmite Știri.md.

Participanţii profesionişti ai pieţei menţionează că rentabilitatea la VMS este comparabilă cu rata anuală a inflaţiei, care, la finele lunii aprilie, a constituit 5,25%.

Cererea băncilor pentru VMS a constituit 858 mil. lei, oferta fiind de 610 mil. lei. Aceasta este cu 183 mil. lei mai puţin faţă e licitaţia precedentă, când oferta băncilor de cumpărare a VMS a depăşit 1 mlrd. lei.

În pofida ofertei de 610 mil. lei, Ministerul Finanţelor a plasat VNMS în sumă de 725 mil. lei, ceea ce este, la fel, cu mult mai puţin decât la licitaţia de acum două săptămâni, când emitentul a plasat valori mobiliare în sumă de 760 mil. lei.

Participanţii profesionişti ai pieţei susţin că, prin diminuarea ratei de bază până la un nivel record de 3,25%, BNM a ajutat la stoparea creşterii randamentului la titlurile de stat, precum şi la plăţile pe care regulatorul le efectuează băncilor pentru rezervarea banilor din resursele atrase.

"Rata de bază scăzută deocamdată nu a avut un impact semnificativ asupra ratelor dobânzilor la creditele acordate sectorului real al economiei şi populaţiei, chiar şi în pofida cererii relativ reduse de resurse în legătură cu criza pandemică", a spus interlocutorul agenţiei, menţionând că rata de bază scăzută nu permite psihologic băncilor să majoreze ratele dobânzilor la credite.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter