main logo
321

Ministerul Finanțelor: Raportul privind executarea bugetului public național

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi Raportul semianual privind executarea bugetului public național și a componentelor acestuia pe anul 2018 care urmează a fi prezentat Parlamentului.

Ministerul Finanțelor: Raportul privind executarea bugetului publicMinisterul Finanțelor: Raportul privind executarea bugetului public

 La bugetul public naţional au fost acumulate, în primele șase luni ale acestui an, venituri în sumă totală de 27 miliarde 776,9 milioane de lei,  în creștere cu 11.5 la sută față de perioada similară a anului 2017, se arată în raportul Ministerului Finanțelor, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Potrivit raportului, ca pondere în Produsul Intern Brut, veniturile au înregistrat o creștere de la 16,6 la sută din PIB în semestrul întâi 2017 până la 17,0 la sută în primele șase luni ale acestui an. Ponderea cea mai mare în suma totală a veniturilor bugetului public naţional le revine impozitelor și taxelor, respectiv 64,4 la sută. Contribuțiile și primele de asigurări obligatorii au constituit 29,8 la sută,  iar alte venituri – 5,4 la sută.

Veniturile la  bugetul de stat s-au majorat cu 1 miliard 566,4 milioane de lei, până la 17 miliarde 288,0 milioane de lei. La bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulare 9 miliarde 980,7 milioane de lei (inclusiv transferuri), cu 11 la sută sau 988,2 milioane de lei mai mult decât în ianuarie-iunie 2017. Cu 10 la sută au crescut veniturile la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, iar la bugetele locale - cu 10,9 la sută.

În raport se mai menționează că cheltuielile bugetului public naţional s-au ridicat, în semestrul întâi 2018, la 26 miliarde 884,4 milioane de lei, în creștere cu 7,5 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent.

Executarea bugetului public național în primul semestru s-a încheiat cu un sold bugetar pozitiv (excedent) de 892,5 milioane de lei, în condițiile în care se estrima un deficit de 953,0 milioane lei. Ministerul Finanțelor explică excedentul prin acumularea mai rapidă a veniturilor bugetare, comparativ cu executarea cheltuielilor bugetare, în special celor legate de investiții din cauza procesului îndelungat de achiziții, precum si a dobânzilor mai mici din cauza aprecierii monedei naționale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării