main logo
602

Ministerul Finanțelor propune eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte

Ministerul Finanțelor vrea eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte. Potrivit autorilor unui proiect de lege, măsura vine să contracareze practica frauduloasă aplicată de către contribuabili în cadrul controalelor fiscale efectuate prin metode și surse indirecte cu scopul de a diminua venitul impozabil estimat de către Serviciul Fiscal de Stat.

Ministerul Finanțelor propune eliminarea scutirii pentru venitul estimatFoto: bizlaw.md

Aceștia menționează că Serviciul Fiscal de Stat aplică metode indirecte de estimare a veniturilor impozabile doar cetățenilor Republicii Moldova a căror venituri impozabile estimate și venituri impozabile obținute și/sau declarate de persoana fizică indică o diferență mai mare cu 300 mii lei. În prezent, în cazul în care venitul estimat prin metode și surse indirecte depășește suma declarată cu mai puțin de 500 mii lei, acesta este scutit de obligații fiscale.

Potrivit autorităților, în ultima perioadă de timp, persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova identificați ca subiecți ai estimării obligațiilor fiscale prin metode și surse indirecte, pentru a diminua venitul impozabil estimat de către Serviciul Fiscal de Stat, prezintă în cadrul controlului fiscal mai multe contracte de împrumut de la persoanele fizice cu sume de 500 mii lei, fără ca să existe de facto tranzacția. Împrumuturile sunt documentate cu sume de 500 mii lei, dat fiind faptul că prevederile art. 2266 alin. (6) din Codul fiscal stabilesc că în cazul în care la o persoană se va efectua control fiscal prin metode și surse indirecte, venitul acestuia se va diminua cu suma de 500 mii lei, respectiv persoanelor care acceptă documentarea acestor tranzacții fictive de acordare a împrumuturilor nu li se generează nici o obligație fiscală, chiar dacă ei în realitate nici nu au dispus de aceste sume.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării