main logo
3634

Ministerul Finanţelor propune ca accizele produselor de tutun să crească

Proiectul de politică fiscală pentru 2025 prevede o creştere cu 15% a accizelor la cartuşele şi rezervoarele de ţigări electronice.

Ministerul Finanţelor propune ca accizele produselor de tutun să creascăImagine simbol

 Potrivit agenţiei Infotag, Ministerul Finanţelor propune ca acciza să crească anul viitor de la actualul 2.690,87 lei per litru la 3.094,50 lei, transmite Știri.md.

Documentul prevede că accizele la aparatele de încălzit tutun va creşte cu 5% în 2025: de la 1.318,62 lei la 1.384,55 lei la 1.000 de bucăţi.

În ceea ce priveşte accizele la ţigări, politica prevede o creştere a accizelor cu 10% anul viitor.

Majorările accizelor sunt dictate de necesitatea alinierii politicii fiscale privind aplicarea accizelor la produsele din tutun şi produsele conexe la practica Uniunii Europene. 

În prezent, acciza în Moldova pe litru de nicotină lichidă pentru ţigările electronice este sub media ţărilor membre UE şi candidate. Dar, în acelaşi timp, cota accizelor la produsele pentru sistemele de încălzire a tutunului este mai mare decât în ţările UE.

Experţii consideră că alinierea politicii fiscale cu cele mai bune practici ale statelor membre UE este o veste bună.

"Va avea un efect multiplu: va aduce Moldova mai aproape de UE, va oferi venituri bugetare suplimentare şi va da un semnal pozitiv investitorilor străini", cred experţii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării