main logo
379

Ministerul finanțelor a plasat obligațiuni de 78,1 milioane de lei

Ministerul Finanţelor a plasat la ultima licitaţie obligaţiuni de stat cu diverse scadenţe în valoare de 78,1 mil. de lei.

Ministerul finanțelor a plasat obligațiuni de 78,1 milioane de lei

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei au relatat pentru Infotag că emitentul de obligaţiuni a oferit investitorilor obligaţiuni cu un temen de scadenţă de doi ani în valoare de 50 mil.de lei, cu un randament fix de 5,65%, transmite Știri.md.

În urma licitaţiei, a fost posibilă plasarea titlurilor de valoare pentru 24,3 mil. de lei, cu un randament mediu efectiv de 5,73%.

Ţinând cond de oferta Ministerului pentru obligaţiunile cu un temen de scadenţă de trei ani în valoare de 50 mil. de lei, cu un randament fix de 5,85%, investitorii le-au achiziţionat în valoare de 42,8 mil. de lei, cu un randament mediu de 5,94%.

Şi, în cele din urmă, la oferta de 50 de mil. de lei pentru obligaţiunile cu o scadenţă de 4,52 ani şi un randament de 6,10%, Ministerul a plasat 11 mil. de lei cu un randament efectiv mediu de 6,19%.

Unul dintre participanţii profesionişti de pe piaţă, într-o discuţie cu corespondentul Infotag, a presupus că în viitorul apropiat Ministerul Finanţelor va reduce emisiunea de titluri de stat, cu ajutorul căreia atrage resurse pe piaţa internă.

"Acest lucru se datorează faptului că odată cu formarea noului Guvern, Moldova va deschide finanţarea externă, destinată, printre altele, să acopere deficitul bugetar, care va afecta volumul emisiilor de obligaţiuni", a spus interlocutorul agenţiei, care consideră că randamentul titlurilor de stat nu va spori, în pofida creşterii inflaţiei.

De la începutul anului 2021, rata inflaţiei în Moldova a constituit 3,81%. Iar valoarea anuală a acesteia (iunie 2020 - mai 2021 - "I.") este de 3,09%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării