main logo
423

Ministerul Finanţelor a plasat la licitație titluri de stat

Ministerul Finanţelor a plasat marţi la licitaţie titluri de stat (TS) în valoare de 906,25 milioane de lei, oferindu-le investitorilor acţiuni în valoare de 1,58 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor a plasat la licitație titluri de statFoto: știri.md

După cum i s-a comunicat unui corespondent Infotag la Banca Naţională (BNM), cererea de titluri de stat din partea investitorilor s-a ridicat la 1,36 miliarde de lei, transmite Știri.md, cu referire la Infotag.

Un participant la licitaţie a declarat agenţiei că nedorinţa emitentului de acţiuni de a creşte randamentul acestora, pentru a fi apropiat de nivelul inflaţiei din ţară, "a împiedicat Ministerul Finanţelor să plaseze pe piaţă întregul volum al titlurilor propuse".

"Din acest motiv, ministerul nu a reuşit să atragă pe piaţa internă cantitatea dorită de resurse pentru necesităţile bugetului de stat şi susţinerea balanţei de plăţi", a menţionat unul dintre interlocutorii agenţiei.

Ministerul a oferit obligaţiuni pe trei luni în valoare de numai 80 de milioane de lei, demonstrând că nu este interesat de bani pe termen scurt. Cererea investitorilor pentru acest tip de acţiuni a depăşit 201 milioane de lei. Ca urmare a tăierii cererilor de la investitorii cu randamente mai mari, ministerul a plasat asemenea titluri de stat pentru 118,3 milioane de lei. Randamentul nominal minim al acestui titlu a fost de 15,02%, cel maxim - 15,89%, iar cel mediu - 15,89%.

Pentru o jumătate de an, ministerul a oferit titluri în valoare de 700 de milioane de lei. Cererea pentru acestea s-a ridicat la ceva mai mult de 681 de milioane de lei, în timp ce volumul plasamentelor a fost fixat la nivelul de 466,11 milioane de lei. Randamentul nominal minim al acestui titlu a fost de 15,98%, cel maxim - 17,20%, iar cel mediu - 16,62%.

Oferta de acţiuni de stat pentru un an a fost de 800 de milioane de lei, în timp ce cererea a fost de 477 de milioane de lei. În urma licitaţiei, au fost plasate asemenea titluri în valoare de 321,7 milioane de lei. Randamentul nominal minim al unui titlu anual a fost de 17,50%, cel maxim - 18,63%, iar cel mediu - 17,83%.

Participanţii profesionişti ai pieţei consideră că reticenţa evidentă a investitorilor de a investi resurse în titluri cu durata de un an, la o rată de 18%, indică aşteptări inflaţioniste ridicate.

"Cu o inflaţie anuală de 27%, investitorii nu sunt mulţumiţi de randamentul titlurilor de stat la un nivel de 18%. Sunt mai interesaţi de obligaţiunile pe trei luni, a căror răscumpărare la sfârşitul lunii august le va permite să achiziţioneze titluri de stat cu un randament mai mare, întrucât indicele preţurilor în trimestrul III, conform previziunii BNM, va atinge apogeul", notează ei.

Unii brokeri nu exclud posibilitatea ca emitentul de titluri de stat să reducă drastic emiterea de acţiuni, deoarece bugetul nu va resimţi o necesitate acută de resurse. Acest lucru se poate întâmpla în cazul împrumuturilor mari ale Republicii Moldova de la parteneri externi, pe care Guvernul le poate folosi pentru nevoile bugetului în anul 2022.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării