main logo
360

Ministerul Finanţelor a obţinut la buget 450 mil. lei

Graţie cererii înalte la valorile mobiliare de stat (VMS), la licitaţia din 19 martie Ministerul Finanţelor a obţinut la buget 450,63 mil. lei din plasarea acestora, fiind cu 100 mil. lei mai mult decât la licitaţia precedentă.

Ministerul Finanţelor a obţinut la buget 450 mil. lei

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au comunicat corespondentului INFOTAG că rentabilitatea VMS a scăzut nesemnificativ, valoarea de jos a fost de 4,58%, iar cea de sus - de 6,63%. La licitaţia precedent, aceşti indici constituiau 4,63% şi, respectiv, 6,67%.

Rezultatele licitaţiei organizate de Ministerul Finanţelor au respins ipotezele unor participanţi profesionişti ai pieţei precum că cererea de VMS va fi mai mică decât oferta emitentului din cauza incertitudinii politice din ţară, în primul rând, lipsa unei majorităţi în noul Parlament.

Susţinătorii unei astfel de prognoze s-au bazat pe datele celei penultimei licitaţii, unde cererea de VMS a constituit 342 mil. lei, în timp ce oferta era la nivelul tradiţional - 410 mil. lei. Cu toate acestea, emitentul nu a majorat rentabilitatea hârtiilor, plasându-le în sumă de 342 mil. lei.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că emitentul oricum va trebui să majoreze rata la VMS, deoarece rata inflaţiei va creşte în 2019, conform prognozei BNM.

„Conform prognozei optimiste, indicele preţurilor de consum în 2019 va fi de 7,4%, ceea ce va însemna că rata inflaţiei va ieşi din ţinta inflaţionistă urmărită de Banca Naţională - de 5% plus-minus 1,5%. Dar există şi o prognoză pesimistă a creşterii „tendinţei inflaţioniste”. În al patrulea trimestru al acestui an, rata inflaţiei poate atinge 9% sau chiar mai mult”, a spus interlocutorul agenţiei, care consideră că rentabilitatea hârtiilor de valoare de stat ar trebui să fie mai mare decât rata inflaţiei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării