main logo
523

Ministerul Finanțelor a obținut la buget 244 milioane de lei

Oferta de valori mobiliare de stat (VMS) făcută de Ministerul Finanţelor a rămas neacoperită de cererea de VMS la licitaţia de marţi, 2 aprilie.

Ministerul Finanțelor a obținut la buget 244 milioane de lei

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei au comunicat pentru Infotag că oferta de valori mobiliare a însumat 410 mil. lei, pe când cererea băncilor a constituit doar 266,59 mil. lei, transmite Știri.md.

Solicitaţi de corespondentul Infotag să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital consideră că cererea din partea băncilor la VMS a fost suficientă, dar Ministerul Finanţelor "a tăiat" o parte din cerere la o rată mai mare a dobânzii, pe care emitentul nu era gata să o majoreze.

„Nimeni de pe piaţă nu pune la îndoială faptul că ministerul va obţine rapid bani imediat ce rata rentabilităţii la VMS va începe să crească. Însă deocamdată, emitentul este mulţumit de volumul hârtiilor pe care a reuşit să le plaseze pe piaţă cu rate stabile", a declarat interlocutorul agenţiei.

Rentabilitatea la VMS în sumă de 244,32 mil. lei, plasate pe piaţă la licitaţia din 2 aprilie, a constituit 4,63-6,64%.

Cu o asemenea rentabilitate la VMS, Ministerul Finanţelor nu a reuşit să încaseze peste 165 mil. lei, dar a lăsat practic neschimbată rentabilitatea înregistrată la licitaţia precedentă - de 4,58-6,63%.

Potrivit analiştilor, cererea "retezată" de emitentul valorilor mobiliare la dobânzi mai mari indică faptul că cumpărătorii, adică majoritatea băncilor, ar dori majorarea rentabilităţii la VMS. 

„Ţinând cont de semnalele de creştere a indicelui preţurilor de consum şi a aşteptărilor inflaţioniste, cumpărătorii nu sunt dispuşi să plaseze resurse pentru o perioadă de un an la rata de 6,5%, înţelegând că, atunci când va veni timpul de achitare a hârtiilor, nivelul inflaţiei ar putea fi mai mare decât indicele rentabilităţii VMS", menţionează participanţii pieţei.

La licitaţia precedentă din 19 martie Ministerul Finanţelor a plasat hârtii de valoare în sumă de 450,63 mil. lei, oferta fiind de 410 mil. lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării