Ministerul Finanţelor a obţinut 642,55 mil. lei din plasarea VMS
18 noiembrie, 14:27
192
0
Ministerul Finanţelor a obţinut 642,55 mil. lei din plasarea VMS
18 noiembrie, 14:27
192
0

La licitaţia din 17 noiembrie, Ministerul Finanţelor a obţinut la buget 642,55 mil. lei ($37,5 mil.) din plasarea valorilor mobiliare de stat (VMS), ceea ce este cu 244 mil. lei mai puţin decât suma obţinută la licitaţia anterioară pentru plasarea VMS.

Foto: știri.md

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au relatat pentru corespondentul Infotag că profitabilitatea medie a titlurilor de stat a rămas practic la acelaşi nivel: valoarea inferioară a acesteia a fost stabilită la nivelul de 3,48%, iar cea superioară – la 5,50%, transmite Știri.md.

Randamentul mediu al titlurilor de stat cu o perioadă de circulaţie de 91 de zile a constituit 3,48%, cu o perioadă de circulaţie de 182 zile – 5,04%, iar titlurile anuale – 5,5%.

Cererea VMS din partea băncilor comerciale a constituit la 832,7 mil. de lei, ceea ce este semnificativ mai puţin decât la licitaţiile anterioare, când cererea băncilor de a cumpăra titluri de stat depăşea un miliard de lei. Ministerul Finanţelor, după ce a oferit VMS pentru 790 de mil. de lei, a reuşit să le plaseze efectiv pentru o sumă mai mică, ceea ce indică o lipsă de dorinţă clară a emitentului de a creşte randamentul titlurilor de stat.

Participanţii profesionişti din cadrul pieţei de capital consideră că comportamentul emitentului vorbeşte despre starea actuală sigură a bugetului.

"Ministerul nu are nevoie de resurse pe care este gata să le achiziţioneze cu orice preţ pe piaţa internă. Emitentul pur şi simplu a "tăiat" hârtiile, randamentul cărora nu i-a convenit la această etapă", a declarat interlocutorul agenţiei INFOTAG, menţionând că perioada actuală şi situaţia de pe piaţa financiară a Moldovei sunt favorabile pentru Ministerul Finanţelor.

Potrivit participanţilor pieţei, factori atât de importanţi precum scăderea ratei de bază la 2,65%, scăderea inflaţiei şi lichiditatea excesivă indică faptul că valoarea banilor de pe piaţă va scădea în viitorul apropiat.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter