main logo
298

Ministerul Finanțelor a obținut 323 de milioane de lei din plasarea VMS

Ministerul Finanţelor a menţinut rentabilitatea valorilor mobiliare de stat (VMS) aproape fără schimbări.

Ministerul Finanțelor a obținut 323 de milioane de lei din plasarea VMS

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au comunicat că la licitaţia de marţi, 16 aprilie, emitentul a plasat VMS în sumă de 410 mil. lei, cererea fiind de 421,82 mil. lei, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Comparativ cu licitaţia precedentă, cererea la VMS a crescut cu 155 mil. lei, fapt ce a permis Ministerului Finanţelor să menţină rata valorilor la nivelul de 4,63-6,66%. La licitaţia precedentă, rentabilitatea constituia 4,63%-6,64%.

Experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că ministerul "a tăiat" o parte din cererea de VMS la o rată mai mare.

"În pofida creşterii inflaţiei, ministerul nu este încă gata să majoreze rentabilitatea hârtiilor de valoare de stat, care, fiind plasate pe piaţă, atrage resurse financiare în buget", a spus interlocutorul agenţiei, care consideră că emitentul de VMS este ajutat aici de lichiditatea curentă înaltă a băncilor, care depăşeşte de peste două ori normele BNM.

Dar, în pofida lichidităţii înalte a băncilor şi ratelor dobânzilor la VMS, ministerul nu a putut obţine încă 87 mil. lei.

"Dacă la următoarea licitaţie emitentul nu va accepta să majoreze indicele rentabilităţii VMS, atunci, cel mai probabil, suma insuficientă va creşte. 

Este absolut logic ca rentabilitatea valorilor mobiliare să corespundă tendinţei care se formează pe piaţa financiară. Astăzi, aceasta este de aşa natură, încât tendinţa costului banilor şi-a schimbat mişcarea în jos, iar acum se va ridica încet", spun participanţii profesionişti ai pieţei.

În opinia unor experţi, rentabilitatea VMS cu scadenţe diferite la nivelul de 4,63-6,66% este convenabilă băncilor, deoarece ratele dobânzilor la depozitele persoanelor fizice şi juridice sunt semnificativ mai mici.

"Indiferent de comportamentul băncilor, care, în general, cumpără VMS de la minister, lor le e mai convenabil să plaseze resursele atrase de la populaţie în hârtiile statului, care sunt cel mai lichid instrument financiar de pe piaţă", a spus interlocutorul agenţiei,

Spre deosebire de mulţi participanţii ai pieţei, el consideră că, în situaţia actuală de pe piaţă, Ministerul Finanţelor a luat o poziţie corectă privind stabilirea rentabilităţii VMS.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării