main logo
765

Miliardarul Stati a adus la disperare Kazahstanul: Va răspunde pentru asta

Kazahstanul a cerut unui tribunal federal din SUA să nu permită lui Anatol Stati şi părţile (Anatolie Stati, Gabriel Stati, Ascom Group SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd - împreună, Stati Parties), să înceapă preluarea activelor kazahe din SUA pentru încasarea prejudiciului de 506 milioane de dolari.

Miliardarul Stati a adus la disperare Kazahstanul: Va răspundeMiliardarul Stati a adus la disperare Kazahstanul: Vă răspunde

Potrivit solicitării depuse de Kazahstan, Anatol Stati şi părţile au pus deja sechestru pe active de 22 de miliarde de dolari în altă parte, ceea ce ar fi de 44 de ori mai mare decât valoarea pejudiciului, respectiv este mai mult decât suficient pentru a acoperi plata acestuia, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

„Stati şi părţile au sechestrat deja active care sunt mai mult decât suficiente pentru a satisface întreaga sumă a premiului [decisă de Camera de Comerț din Stockholm] și, prin urmare, nu este nevoie de nicio încercare de aplicare a acordării acestuia în Statele Unite”, se arată în cererea Kazahstanului, citată de law360.com.

Kazahstanul nu poate debloca activele sale de zeci de miliarde de dolari 

Solicitarea arată mai mult a disperare pentru Kazahstan, care nu poate debloca activele sale de zeci de miliarde de dolari, dar nici nu doreşte să execute decizia Arbitrajului din Suedia din decembrie 2013, prin care a fost obligat să achite suma de 506 milioane dolari.

Kazahstanul a refuzat să plătească, acuzându-l pe Stati de folosirea mijloacelor frauduloase pentru a obține o hotărâre favorabilă arbitrajului. Frauda invocată de Kazahstan are legătură cu relaţia dintre Stati şi Perkwood Investment Ltd, care a vândut echipament companiei Tolkynneftegaz LLP (deţinută de Stati) de 115 milioane dolari pentru instalaţia de gaz petrolier lichefiat aflată în litigiu. 

Kazahstan a susţinut că a descoperit după arbitraj, că Perkwood și Stati aveau legături și că o mare parte din echipamentele despre care se pretindea că le-a cumpărat, fusese deja achiziţionate la un cost mult mai scăzut.

Stati, la rândul său, a depus procese de executare în mai multe țări europene, ceea ce a dus la îngheţarea în 2017 a unor active de zeci de miliarde de dolari ale Kazahstanului.

Cazul ajuns şi în faţa Înaltei Curți de Justiţie din Londra a fost unul dintre aceste procese de executare. Kazahstanul a ales să-l conteste, aducând acuzaţii de fraudă - pe care Stati le respinge.

În februarie 2018, Stati a cerut instanței să întrerupă procedura de examinare, menționând, printre altele, că nu există nicio necesitate practică, deoarece există suficiente active în dispoziție, pentru că a asigurat "blocarea de active ale Kazahstanului în valoare de 28 de miliarde de dolari în alte jurisdicții".

Cu toate acestea, într-o hotărâre din 26 martie, publicată vineri, 11 mai, instanța a anulat notificarea lui Anatol Stati de întrerupere, spunând că problema trebuie să fie judecată în octombrie, așa cum s-a prevăzut anterior.

"Suntem încrezători că în cele din urmă va fi făcută dreptate, iar Stati va fi tras la răspundere pentru acţiunile sale", s-a declarat optimist Ministrul Justiției din Kazahstan, Marat Beketayev.

Deocamdată însă Stati şi părţile a avut succes în încercările de a aplica decizia arbitrajului, fapt confirmat în Suedia. Belgia şi alte state.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării