main logo
3400

Medicamentele din Moldova au ajuns mai scumpe decât în ultimii ani

Deprecierea cu circa 5% a leului moldovenesc în raport cu dolarul american și moneda unică europeană a forțat Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) să aprobe revizuirea preţurilor la circa două mii de denumiri de medicamentele de pe piaţă.

Medicamentele din Moldova care au devenit mai scumpe

Altfel spus au fost majorate preţurile în lei la circa jumătate din medicamentele înregistrate pe piaţa Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Astfel printr-un ordin emis pe 2 august 2019, de AMDM a fost aprobată lista a 1.945 de medicamente cu preţul de producător revizuit în urma deprecierii cu mai mult de 5% a monedei naţionale în raport cu valuta preţului inclus în Catalogul naţional de preţuri (USD/EUR).

De exemplu comprimatele de citramon produse de Farmstandart-Leksredstva din Rusia vor costa 1,64 lei, cu 11 bani mai scump decât anterior, iar cele de Gripgo ale companiei Kusum Healthcare Pvt.Ltd din India - 4,10 lei, cu 20 de bani mai mult.

S-au scumpit şi cele mai scumpe medicamente înregistrate pe piaţă. De exemplu preparatul Vylvio al companiei AbbVie Biopharmaceuticals GmbH, Elveţia (PROD: AbbVie Deutschland GmbH & Co.KG, Germania) va costa 181.609.02 de lei, adică cu 11.689 lei mai scump, decât anterior.   

Ordinul intră în vigoare de la data emiterii, iar aceste modificări se menţin cu condiția că nu are loc modificări ale cursului oficial mediu de schimb valutar în decurs de cel puţin o lună de zile.

Prin acelaşi ordin au fost înregistrate şi preţurilor de producător la o serie de alte medicamente, dar o listă a medicamentelor generice cu preţuri reevaluate în urma aprobării preţurilor medicamentelor originale.

Menţionăm că în prima jumătate a acestui an preţurile la medicamente au înregistrat o reducere cu 0,8%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării