main logo
7367

Mariana Durleșteanu explică majorarea prețului la carburanți: 3 factori

Candidata la fotoliul de deputat din partea Partidului Legii şi Dreptăţii, ex-ministra Finanțelor, Mariana Durleşteanu, care în prezent activează într-o companie petrolieră care operează și una dintre cele mai mari rețele de benzinării din Republica Moldova, susține că majorarea prețului la produsele petroliere este infuențată de 3 factori.

Mariana Durleșteanu explică majorarea prețului la carburanți: 3 factoriColaj: știri.md

În cadrul emisiunii Dreptul la Replică, Mariana Durleșteanu, a menționat că cei 3 factori sunt: cotațiile burselor internaționale la țîței, majorarea accizelor și cursul valutar, transmite Știri.md.

"La majorarea prețului la carburanți sunt 3 factori: cotațiile pe bursele internaționale la țiței care au crescut în perioada pandemiei. Al doilea factor este că în R. Moldova, anul trecut s-a majorat acciza cu 9% la produsele petroliere. În pandemie nimeni nu majorează taxele și impozitele. Vedem că R. Moldova este o lăcustă care cheltuie bani, dar nu produce. 

Din prețul care se formează, partea de impozite, acciza și TVA, constituie 55% din preț, la care se adaugă cheltuielile de logistică, cheltuielile de întreținere a stațiilor PECO, majorarea salariului minim pe economie...astfel, prețul final ajunge 90% doar coasturi.

Al treilea factor care influențează este cursul valutar. Anul trecut și în acest an, dolarul s-a depreciat versus euro", a explicat Durleșteanu.

Totodată, candidata la fotoliul de deputat din partea Partidului Legii şi Dreptăţii, a menționat că Consiliul Concurenței trebuie să-și facă treaba și să anunțe dacă au fost înțelegeri de cartel la majorarea prețurilor la carburanți.

Știri.md amintește că mai mulți deputați au cerut convocarea de urgență a ședinței Legislativului pentru a examina situația pe piața produselor petroliere.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării