main logo
877

Marian: Constatări grave în raportul Curții de Conturi în domeniul gazelor

Raportul Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM) în domeniul gazelor naturale a fost audiat în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe.

Marian: Constatări grave în raportul CCRM în domeniul gazelorFoto: Fb.com/Radu Marian

Constatările în urma audierii sunt destul de grave, constată deputatul Radu Marian, vicepreședintele Comisiei, transmite Știri.md.

„Am audiat în Comisia parlamentară raportul Curții de Conturi în domeniul gazelor naturale/Moldovagaz (foto). Amintesc că elaborarea acestui raport a fost posibilă urmare a unei legi speciale votate anul trecut de către Parlament și care a permis ca pentru prima dată, un audit public pe domeniul gazelor naturale să fie dus la bun sfârșit. Pentru început, vreau să mulțumesc și să-mi exprim aprecierea față de echipa auditorilor publici de la Curtea de Conturi și tuturor celor care au contribuit la raport, pentru munca enormă depusă. Trebuie să remarc că, din spusele auditorilor publici, SA „Moldovagaz” a fost deschisă și cooperantă față de procesul de auditare. Constatările raportului sunt deosebit de grave”, scrie Marian pe Facebook.

Parlamentarul a enumerat constatările, acestea fiind separate în patru blocuri:

1. investiții/cheltuieli neconforme și dubioase;
2. risc mare de neveridicitate a datoriilor invocate de Gazprom către malul drept;
3. situația din jurul rețelelor de distribuție: deși Moldovagaz deține sub 35% din rețele, compania moldo-rusă controlează în întregime rețeaua;
4. pierderile în rețea în valoare de două miliarde de lei în perioada 2011-2021.

În context, deputatul a descris cele mai importante constatări din blocul de investiții/cheltuieli dubioase în perioada 2011-2021:

- Investițiile nefundamentate de SA „Moldovagaz” și neacceptate de ANRE în scopuri tarifare au fost stabilite la 815 milioane de lei. Atunci când investițiile sunt neacceptate de ANRE în tarif, înseamnă că necesitatea acestora pentru consumatori nu e clară, iar banii se transformă în pierderi pentru companie, lucru care pune în pericol capacitatea întreprinderii de a funcționa normal.

- Moldovagaz a cheltuit pentru construcția sediului de pe Pușkin, 64 aproximativ 500 de milioane de lei (costul estimat inițial al sediului era de 230 de milioane de lei inclusiv TVA). Majoritatea documentelor, facturilor aferente construcției la construcție pur și simplu au dispărut. Sacii unde trebuiau să fie documentele au fost găsiți într-o cameră cu sigiliul rupt în sediul Chișinău-Gaz, cu documentele dispărute/distruse. A fost început și un proces penal pe acest caz de către PCCOCS. Însă din spusele directorului Moldovagaz, oamenii responsabili de aceste documente rămân în continuare în funcție. Aceste 500 de milioane NU au fost acceptate în tarif de către ANRE pentru că nu era clară necesitatea construcției acestor clădiri.

- O clădire administrativă din mun. Ungheni a fost construită la un cost de 20.7 milioane de lei, dar care nu este încă folosită sau dată în exploatare.

- Banii alocați pentru elaborarea unui soft informațional, pentru care s-au alocat 140 de milioane de lei, la fel nu au fost acceptați în tarif nici până astăzi, pentru că nu este clară pentru ANRE utilitatea acestor costuri.

- Efectuarea unor achiziții la suprapreț prin intermediari, cu achitarea unor adaosuri comerciale de circa 153 de milioane de lei mai mult față de valoarea bunurilor declarată în vamă.

- Nereguli la plata salariilor. ANRE a refuzat să accepte cheltuieli pentru plata salariilor în valoare de 246.2 milioane de lei, pentru că nu erau justificate aceste plăți. Remunerarea oamenilor cu funcții de conducere a Moldovagaz (18 membri ai Consiliului de observatori, de administrație și cenzori) reprezintă 23% din totalul bugetului pentru salarii. De asemenea, au fost angajați consilieri ai conducerii întreprinderii fără ca să fie clar cu ce se ocupă aceștia. 

- Moldovagaz indirect a recunoscut neregulile, în momentul în care nu a depus la deducere la Serviciul Fiscal cheltuieli în valoare de un miliard de lei.

Marian susține că va descrie și neregulile ce țin de al doilea subiect. Raportul urmează a fi audiat și în plen.

„Ăsta e doar începutul. În următoarea comunicare voi descrie neregulile care țin de al doilea subiect major, pretinsele datorii. 

Pentru că multe din constatări au o gravitate deosebită, noi vom audia acest raport și în plenul Parlamentului la începutul sesiunii, iar Legislativul va pregăti o hotărâre de Parlament care va trasa acțiuni și sarcini către instituțiile de stat pentru a îmbunătăți situația din domeniu”, a conchis Marian.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării