main logo
377

Managementul datoriei de stat până în 2020, stabilit de Guvern

Programul "Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2018-2020)" a fost publicat vineri în "Monitorul Oficial".

Managementul datoriei de stat până în 2020, stabilit de GuvernManagementul datoriei de stat până în 2020, stabilit de Guvern

Potrivit agenţiei infotag, programul a fost creat prin folosrea instrumentului analistic Medium Term Debt Management Strategy (MTDS AT), elaborat de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, şi se axează pe descrierea strategiei de finanţare a soldului (deficitului) bugetului de stat şi pe identificarea factorilor de cost şi de risc aferenţi.

"Actualitatea prezentului Program este determinată şi de situaţia economică din ţară, constrângerile determinate de piaţa financiară locală, de rating-ul de ţară al Republicii Moldova care a fost revizuit de către Moody's în 2017, astfel fiind atribuit B3 cu perspectivă stabilă precum şi de scorul CPIA pentru Republica Moldova - performanţă înaltă în ceea ce priveşte politicile şi prevederile instituţionale", se menţionează în document.

Potrivit acestuia, în perioada 2018-2020, se estimează că Guvernul va beneficia de intrări din împrumuturi de stat externe care vor fi direcţionate în medie de 22,9% pentru susţinerea bugetului, iar pentru finanţarea proiectelor investiţionale circa 77,1%.

Principalele surse de finanţare externă vor fi Banca Europeană de Investiţii - 30,6%; Grupul Băncii Mondiale - 28,9%; Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - 23,3%; Comisia Europeană - 5,6%; Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei - 5,6%; Fondul Monetar Internaţional - 4,3%.

Activitatea pe piaţa internă va fi direcţionată spre restructurarea sistemului de dealeri primari şi continuarea emisiunilor obligaţiunilor de stat cu maturitatea de 2 şi 3 ani, iar în dependenţă de cererea pieţii, se va analiza posibilitatea emisiunii obligaţiunilor de stat cu maturitatea de cinci ani. 

Totodată, în scopul dezvoltării, inclusiv şi a pieţii secundare a VMS, Ministerul Finanţelor va utiliza operaţiuni de redeschidere (reopening) şi răscumpărare anticipată (buyback) pentru obligaţiunile de stat. 

În scopul lărgirii bazei de investitori, creşterii accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea VMS, ca instrumente de economisire, pe termen mediu se va analiza oportunitatea de emitere a unor instrumente specifice pentru populaţie.

Guvernul speră că soldul datoriei de stat în PIB se va menţine la acelaşi nivel de aproximativ 40%. În anexele la program sunt indicate riscurile care pot afecta managementul datoriei de stat, impactul lor şi măsurile de diminuare a consecinţelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării