main logo
1335

Magazinul Gemeni se extinde la Aeroportul Internaţional Chișinău

Casa de Comerț Gemeni SA, proprietara centrului comercial cu același nume din centrul Capitalei, a cumpărat compania Aeroport Catering SRL, o afacere de peste 10 milioane lei. ce prestează servicii de catering la bordul aeronavelor.

Magazinul Gemeni se extinde la Aeroportul Internaţional Chișinău

Tranzacția a avut loc deja la începutul acestui an, dar valoarea ei nu este dezvăluită.

Consiliul Concurenţei va analiza tranzacţia

Casa de Comerţ Gemeni SA a depus și o notificare în acest sens la Consiliul Concurenței, care anunță că o va analiza, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Consiliul Concurenţei menţionează că "este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică notificată, afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţa dată". 

Amintim că Aeroport Catering a fost deţinută de stat, până la începutul lunii aprilie 2016, când a fost cumpărată cu 5 milioane de lei de compania Ground Avia Partener SRL, care la rândul ei era deţinută de EximService Broker SRL.

Acum însă fondator şi administrator al acestei firme apare Ilie Toniţoi, locuitor din oraşul Sângera.

La finele anului 2017, Ground Avia Partener SRL a fost amendată cu o sumă de peste 6.500 de lei de către Consiliul Concurenței pentru că a preluat Aeroport Catering fără să notifice acest lucru.

Autoritatea mai constata atunci că ambele companii au avut cifre de afaceri mai mari de 10 milioane lei în anul 2015, înainte de tranzacţie.

Tranzacţii în lanţ

Cât despre noul proprietar, apoi acesta este specializat în servicii de închiriere şi exploatare a bunurilor imobiliare proprii sau închiriate şi în ultimul an a suferit mai multe schimbări.

Astfel Gemeni are deja un nou administrator - Serghei Uscov (anterior în anii 2015-2018 a fost Alexandru Oprea), care apare şi ca administrator la o altă firmă afiliată - Consens Imobil SRL, fondată pe 10 iulie 2018 şi care are aceeaşi adresă juridică cu SA Gemeni.

La finele lunii iulie 2018, Kroniaco Management Limited din Cipru, care deţinea atunci 47,87% din capitalul Gemeni cu valoare nominală de circa 23,8 milioane lei, a depus cota sa de 23,8 milioane lei şi în capitalul Consens Imobil SRL.

Şi la Consens Imobil SRL s-a schimbat proprietarul şi locul firmei Kroniaco Management Limited din Cipru, a fost luat de Trading House 2000 BV din Olanda, care apare ca unic asociat şi la Magic Imobil SRL, afiliată grupului.

Anterior s-a scris că Gemeni SA este deţinut prin firme offshore controlate de Vladimir Plahotniuc și președintele ucrainean Petro Poroșenko.

De notat că până la începutul anului 2018, acționari ai Casei de Comerț Gemeni SA, erau Kroniaco Management Limited și Geomold SRL cu cote egale de 47,869% din capitalul social.

Până în luna august 2018 Geomold, cu un capital social de 52,3 milioane de lei avea în calitate de fondator compania Tamarix Limited din Cipru. Aceasta era administrată de Oleksii Moskalenko, cetățean ucrainean. Despre aceste companii Ziarul de Gardă a scris că ar aparține președintelui ucrainean Petro Poroșenko. 

Acum însă ca fondator la Geomold SRL figurează Kroniaco Management Limited din Cipru, care astfel deține direct sau indirect 95,74% din capitalul Gemeni. Kroniaco Management Limited a fost înregistrată pe 23 ianuarie 2014 la Nicosia, Cipru, iar funcția de director este exercitată de Xenofon Chatziantoniou.

Compania a devenit acționar la Gemeni la finele anului 2014, când a preluat pachetul de 47,87% de acțiuni al SA Gemeni de la OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, înregistrate în Olanda și care ar fi controlate de Plahotniuc. Din acest grup mai făceau parte: OTIV Prime Services, OTIV Prime Hospitality, OTIV Prime Media și OTIV Prime Financial, (care și-a schimbat șase ani în urmă denumirea în Generashon Financial B.V. și care controlau Victoriabank).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării