main logo
451

MADRM: Suprafața plantațiilor pomicole e în descreștere, nu și recolta

Suprafața plantațiilor pomicole este în descreștere, comparativ cu acum 40 de ani, din cauza defrișării livezilor bătrâne.

MADRM: Suprafața plantațiilor pomicole e în descreștere, nu și recoltaFoto: Ipn.md

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, se menționează că noile livezi ocupă o suprafață mai mică, dar au o productivitate mai înaltă, fiind aplicate cele mai noi tehnologii și practici inovative, transmite Știri.md

MADRM citează date ale Biroului Național de Statistică, precizând că în anul 1980 suprafața plantațiilor pomicole în Moldova era de 178 mii ha, iar producția globală de fructe – de circa 637 mii tone. În 2018, suprafața plantațiilor pomicole constituia 139,6 mii ha, iar recolta globală de fructe – 894,2 mii tone. Deși suprafața a scăzut, recolta globală de fructe este în creștere aproximativ cu 28,7%.

„În mare măsură, acest lucru s-a reușit datorită politicilor statului, inclusiv a mecanismului de subvenționare a investițiilor și măsurilor eligibile în domeniul agroindustrial al țării”, se menționează în răspunsul MADRM.

Din suprafața totală de 139,6 mii ha de plantații pomicole, 50,7 mii ha sunt plantații deținute de către întreprinderile agricole, 66,5 mii ha – sunt în proprietatea gospodăriilor țărănești și 22,4 mii ha aparțin gospodăriilor auxiliare ale populației.

În 2018, plantațiile sămânțoase au constituit 61,7 mii ha, plantațiile sâmburoase – 43,3 mii ha, plantațiile nucifere – 30,8 mii ha, plantațiile de arbuști fructiferi și căpșun – 3,8 mii ha.

Cea mai mare suprafață de livezi este în nordul țării (46,02 mii ha), urmată de  centru (37,46 mii ha) și, respectiv, sudul țării (17,92 mii ha). Restul suprafețelor sunt în jurul municipiului Chișinău și în UTA Găgăuzia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării