main logo
655

Lupta pentru livrarea celor 100 de autobuze: O contestație, respinsă

Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) a respins contestația, depusă de compania Temsa Ulașim Araclari Sanayi Ve Ticaret AȘ, privind rezultatele procedurii de achiziție publică de "Autobuze categoria M3 pentru ÎM „Parcul urban de autobuze”", inițiată de către Primăria Municipiului Chișinău.

Lupta pentru livrarea celor 100 de autobuze: O contestație, respinsăFoto: știri.md

Decizia adoptată de ANSC relevă faptul că pretențiile Temsa Ulașim Araclari Sanayi Ve Ticaret din Turcia privind oferta MAZ (ООО МАЗ) din Belarus (care potrivit autorităților a propus cea mai avantajoasă ofertă în raport calitate – preț̦) ar fi unele contradictorii, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

De exemplu, în contestația depusă, în partea motivantă, Temsa indică că oferta MAZ urmează a fi descalificată, însă la solicitări indică anularea licitației pe motivul unei erori grave a autorității contractante ce nu ar permite evaluarea ofertelor.

Aceste solicitări sunt contradictorii, iar Temsa nu a făcut o clarificare cu privire la ordinea în care urmează a fi examinate pretențiile sale, potrivit deciziei ANSC.

Totodată, ANSC a constatat că în cererea formulată de firma Temsa aceasta indică și faptul că nu și-a păstrat calitatea de persoană interesată în cadrul acestei proceduri de achiziție publică.

Or, pe de o parte, firma a constatat „a fi întemeiată acțiunea Primăriei Municipiului Chișinău de a-i respinge oferta, și neîntemeiată solicitarea de anulare a procedurii, iar pe de altă parte, acesta nu a înaintat nici o pretenție față de celelalte oferte declarate admisibile/conforme de către Primăria Municipiului Chișinău”.

„Prin urmare, Agenția ajunge la concluzia că „Temsa Ulașim Araclari Sanayi Ve Ticaret A.Ș.” în cauza supusă soluționării, a decăzut din dreptul său de ofertant/persoană interesată, respectiv, nu deține calitatea de persoană vătămată în sensul art.82 alin.(1) din Legea nr.131/2015, motiv pentru care pretențiile acestuia cu referire la oferta desemnată câștigătoare, vor fi respinse ca lipsite de interes, fără analizarea acestora în fond”.

Menționăm că o altă contestaţie a fost depusă de compania Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret AŞ din Turcia, care la fel a participat la concursul organizat de autorităţile municipale la începutul acestui an.

Amintim că primăria capitalei a inițiat repetat, pe 25 februarie 2021, licitația deschisă privind achiziționarea a 100 de unități noi pentru Î.M. Parcul urban de Autobuze. Suma prevăzută pentru lotul de unități este de 270 milioane de lei.

Asta, după ce rezultatele precedentei din 2020 au fost anulate, în urma contestării acestora de către participanți şi constatării că unul dintre participanţi ar fi fost favorizat.

În prezent, Parcul Urban de Autobuze al Capitalei are 143 de mijloace de transport, dintre care 100 au termenul de exploatare depășit.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării