main logo
2072

Licența pentru importul de cereale nu va mai fi obligatorie

Licența pentru importul de cereale, instituită în octombrie 2023, nu va mai fi obligatorie. Comisia specială care elibera licențele pentru importul de grâu, porumb și floarea-soarelui își încheie activitatea pe data de 26 iunie, anunță Ministerul Agriculturii.

Licența pentru importul de cereale nu va mai fi obligatorieFoto: Imagine simbol

Măsura a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență, care s-a încheiat la 31 decembrie, transmite Știri.md cu referire la ziua.md.

Ulterior, deciziile de prelungire a termenului pentru trei luni au fost luate în ianuarie și aprilie. Conform legislației, a treia extindere nu mai poate fi efectuată.

În această perioadă au fost acordate 12 licențe pentru importul a aproximativ 70 de mii de tone de floarea-soarelui și 44 de tone de porumb.

În octombrie 2023, Ministerul Agriculturii a anunțat regulamentul de eliberare a permisului pentru importul de cereale, mecanism ce a avut scopul stabilizării prețurilor pe piața locală. Toate cererile au fost verificate de o comisie specială, care, după solicitare, în cel mult cinci zile, verifica spațiile de activitate a producătorului, inclusiv depozitele, pentru a se convinge dacă cererea este justificată. Importatorul putea încheia contractul de import-export doar după obținerea licenței.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării