main logo
451

Liberalizarea tarifelor de răspundere civilă auto din Moldova, amânată

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a amânat din nou liberalizarea pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) din țara noastră.

Liberalizarea tarifelor de răspundere civilă auto din Moldova, amânatăFoto: știri.md

Potrivit unei decizii CNPF, intrate în vigoare pe 4 iunie 2021, prima de asigurare de bază și coeficienții de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă calculați de către asigurători, potrivit Metodologiei, se pun în aplicare de la 1 iulie 2022, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Anterior CNPF a prevăzut punerea în aplicare a acestor prevederi începând cu 1 iulie 2020, apoi s-a amânat de câteva ori: inițial pentru finele anului 2020, apoi pentru 1 iulie 2021.

Autoritatea de supraveghere justifică amânarea prin necesitatea de a oferi soluții de atenuare a efectelor coronacrizei.

În consecință, până pe 30 iunie 2022, asigurătorii vor aplica o primă referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, calculată de CNPF pe baza datelor statistice de pe piața asigurărilor din ultimii 5 ani și aprobată cel puțin o dată pe an.

Prima de referință se stabilește la încheierea contractelor de asigurare în Sistemul informațional automatizat RCA Data în funcție de categoriile autovehiculelor, teritoriul utilizării, statutul juridic al posesorului autovehiculului, tipul contractului, vârsta și vechimea în conducere a asiguratului și utilizatorului autovehiculului, fără aplicarea sistemului bonus-malus, care va fi aplicat automatizat în funcție de istoricul daunelor individual pentru fiecare asigurat.

Potrivit CNPF, asigurătorii autorizați să practice asigurarea obligatorie RCA urmează să prezinte autorității de supraveghere anual, până pe 15 martie a anului în curs, baza tehnică de calcul aferentă datelor statistice.

De asemenea, sunt stipulate situațiile în care asigurătorul poate modifica primele de bază. 

Pentru aceasta asigurătorul notifică autoritatea de supraveghere cu privire la stabilirea sau modificarea (prin ajustarea factorului de încărcare) primelor de asigurare de bază cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de perioada în care acestea pot fi puse în aplicare, în condițiile înregistrării de către asigurător cel puțin a uneia din următoarele situații:

1) obține/redobândește dreptul de a comercializa polițe de asigurare obligatorie RCA internă și externă;

2) înregistrează o rată operațională combinată ce depășește 100 la sută pentru ultimele două perioade de raportare consecutive (calculată pentru ultimele 12 luni), cu excepția situației în care asigurătorul prezintă dovezi motivate, precum că înregistrarea unei rate operaționale combinate de peste 100 la sută este determinată de influența unor daune mari care nu denotă caracter sistematic;

3) constată temei de modificare a primei de asigurare de bază, reieșind din analizele economico-financiare privind eficiența activității de asigurare sau a primelor de asigurare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării