main logo
887

Liberalizarea pieței muncii cu UE: Guvernul elaborează o decizie

Republica Moldova ar urma să liberalizeze piața muncii cu Uniunea Europeană. Mai exact, țara noastră se va alătura directivelor și regulamentelor referitoare la libera circulație a muncitorilor în interiorul UE. Preliminar, decizia este în proces de elaborare.

Liberalizarea pieței muncii cu UE: Guvernul elaborează o decizieFoto: Imagine simbol

Decizia care urmează să fie aprobată la Guvern prevede transpunerea reglementărilor europene în legislația națională și respectarea drepturilor angajaților, în contextul liberei circulații, dar și facilitarea accesului la educație a copiilor migranților, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Modificările presupun acordarea dreptului de liberă circulație cetățenilor UE și a membrilor familiilor acestora în interes profesional și garantarea respectării drepturilor împotriva discriminării pe motiv de cetățenie, accesul la muncă, condițiile de muncă, concediere, impozitare și avantaje sociale, instruire, asigurându-le un tratament egal în raport cu cetățenii Republicii Moldova”, potrivit reprezentanților Ministerului Muncii.

Funcționarii de la Consiliul pentru Egalitate vor coordona procesul și vor comunica în context cu responsabilii din domeniu din alte state, care au atribuții similare.

Amintim că, Guvernul a aprobat în ianuarie 2024 a completat lista statelor cetățenii cărora pot lucra în Moldova, până la 90 de zile, în baza vizei, fără permis de muncă. Atunci s-a dispus ca de acest drept să beneficieze inclusiv cetățeni ai Ucrainei, SUA, Norvegiei, Australiei, Macedoniei, Coreei, Angliei, Norvegiei, dar a și unor state din cadrul fostei URSS, de exemplu Armenia și Azerbaidjan.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării