main logo
806

Legea pungilor de plastic: Deputații PAS vor reintroducerea amenzilor

Legea pungilor de plastic ar putea deveni funcțională, însă nu legea în sine urmează a fi modificată, ci Codul Contravențional.

Legea pungilor de plastic: Amenzile care vor fi reintroduse de deputațiFoto: agora.md

Astfel, la inițiativa a câtorva deputați ACUM - Dumitru Alaiba, Lilian Carp, Vladimir Bolea, Dan Perciun și Veronica Roșca - în Codul Contravențional ar urma să fie incluse încă două aliniate, care prevăd amenzile pentru vânzarea sacoșelor, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Printr-un proiect înregistrat în Parlament, la începutul lunii iulie, deputații propun completarea articolului 273 din Codul Contravențional: Încălcarea regulilor de comerț.

În speță, grupul recomandă ca vânzarea și/sau utilizarea pungilor mai groase de 50 de microni (cu excepția celor care se folosesc drept ambalaj) să fie pedepsită cu o amendă de la 3.000 de lei la 4.500 în cazul persoanelor fizice, iar în cazul celor juridice – cu o amendă de la 6.000 de lei la 12.000 de lei. 

Atunci când vine vorba de persoane fizice, autorul Dumitru Alaiba a precizat că e vorba de antreprenori care activează în bază de patentă.

În noua modificare e vorba nu doar despre pungi, ci și despre vesela din plastic. Mărimea amenzilor pentru utilizarea și vânzarea ei va fi exact aceeași ca și pentru sacoșe – între 3.000 și 4.500 de lei pentru persoane fizice și între 6.000 și 12.000 de lei pentru cele juridice. De menționat că vesela biodegradabilă nu va fi supusă sancțiunilor.

Potrivit autorilor, agentul constatator al neregulilor va fi Agenția pentru Protecția Consumatorului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării