main logo
4180

Laundromat: Impactul din R. Moldova al uriașei scheme de spălare de bani

Președintele comisiei parlamentare de anchetă „Laundromat” a declarat că nu poate fi vorba despre aspectul și caracterul tranzitoriul al mijloacelor financiare provenite din Federația Rusă pentru că acești bani nu s-au reținut 15 minute în banca vizată, după care au plecat în off-shore, fără ca să genereze vreun impact la nivel național.

Laundromat: Impactul din R. Moldova al uriașei scheme de spălare de bani

„Nu doar că a fost știrbită imaginea statului nostru pe plan internațional, ci au fost constatate, de către instituțiile responsabile, date și conexiuni privind utilizarea acestor bani și pe plan național, ce au generat după sine îmbogățiri ilicite, evaziuni fiscale, extrageri de numerar în proporții deosebit de mare care au servit, inclusiv și pentru corupere de demnitari de stat”, susține Grigoriu, transmite Știri.md cu referire la deschide.md

Deputatul adaugă că toate aceste activități ilicite exclud percepția formată în societatea noastră privind doar caracterul tranzitoriu al acestor fluxuri financiare de proveniență tenebră. 

„În februarie 2014, compania „creditoare” pe care o întâlnim nu doar în această tipologie, CHESTER NZ LIMITED (organele competente, dar și presa de investigație pot stabili ușor apartenența acestei companii înregistrate în off-shore), din contul său curent, transferă mijloace bănești la contul deschis în banca vizată, în suma totala de cca 2,5 milioane EUR în adresa persoanei fizice nerezidente, cetățean al Ucrainei, PRYMAK Ludmyla, având ca destinație acordarea împrumutului în conformitate cu un contract încheiat între părți. 

Remarc aici că una dintre particularitățile acestei operațiuni constă în faptul că toți reprezentanții așa-numitelor companii creditoare, înregistrate în off-shore, sunt cetățeni ai Ucrainei. Urmare a acestei tranzacții, prin banca comercială vizată, la data de 13.02.2014, Ludmylei PRYMAK i se eliberează mijloace bănești în numerar, în sumă de peste 1,8 milioane EUR”, spune Grigoriu.

Președintele comsiei mai spune că colaboratorii SPCSB, CNA, PA au găsit în numerar banderolați (sigilați), mijloace financiare în sumă de 500 000 EUR, iar pe banderolă erau imprimate datele băncii de unde au fost extrași banii: 

„Acest subiect este menționat și în prezent într-o cauză penală pe care o urmărim cu atenție, inițiată de Procuratură pe marginea coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova în anul 2014”.

„Analizând mișcările pe conturile bancare ale persoanei fizice nerezidente, PRYMAK Ludmyla, reprezentantul companiei înregistrate în Noua Zeelandă, CHESTER NZ LIMITED,  această persoană, pe lângă altele câteva, în anii de referință a extras în numerar 19,558,848.00 USD; 11,087,740.00 EUR; 27,955,851.00 MDL. 

Și alte persoane fizice nerezidente, prezente în tipologie, au extras în numerar sume în proporții deosebit de mari, de ordinul celor enunțate, iar una dintre ele în prezent este condamnată în Federația Rusă”, precizează deputatul.

Potrivit lui Grigoriu, în cadrul audierilor publice cu reprezentanții SPCSB, aceștia ne-au comunicat că o parte din acești bani au fost scoși prin segmentul transnistrean.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării