11 ianuarie, 18:31
328
0

La ultima licitație, Ministerul Finanţelor a pierdut aproape 300 de milioane de lei

11 ianuarie, 18:31
328
0

La ultima licitaţie pentru plasarea valorilor mobiliare de stat, Ministerul Finanţelor a pierdut aproape 300 de milioane de lei.

La ultima licitație, Ministerul Finanţelor a pierdut aproape 300 de milioane de leiFoto: știri.md

Potrivit Infotag, fiind oferite titluri de valoare pentru 970 milioane lei, volumul plasamentului s-a ridicat la doar 691,8 milioane lei, transmite Știri.md.

După cum a fost comunicat corespondentului Infotag, randamentul mediu al titlurilor de stat a rămas practic neschimbat comparativ cu ultima licitaţie, desfăşurată la mijlocul lunii decembrie 2020: cea mai mică valoarea a fost stabilită la 3,43%, iar cea mai mare - la 5,50 %. 

La licitaţia anterioară, aceşti indicatori au fost de 3,44% şi respectiv 5,49%.

Cererea pentru titlurile de stat de la bănci s-a ridicat la 963,47 milioane lei, adică cu 6 milioane lei mai puţin decât volumul titlurilor de stat, oferite de emitent pentru plasament.

Participanţii profesionişti pe piaţă, a căror opinie a fost solicitată de corespondentul INFOTAG, spun că, necătând la nivelul ridicat al lichidităţii băncilor, nu îndrăznesc să plaseze resurse gratuite în volum mare în titlurile de stat.

"Motivul este rentabilitatea relativ scăzută a titlurilor de stat. Ministerul Finanţelor refuză să satisfacă cererile cumpărătorilor de valori mobiliare în cazul în care randamentul acestora depăşeşte ratele dobânzii stabilite între 3,5-5,5% ", a declarat sursa pentru agenţie.

În legătură cu situaţia politică incertă, asociată cu absenţa unui guvern şi cu probabil alegerile parlamentare anticipate, o serie de experţi prezic că Ministerul Finanţelor va trebui să crească volumul plasării titlurilor de stat în prima jumătate a anului 2021, pentru a satisface nevoile bugetului.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter