main logo
450

La Japca, Florești, au demarat lucrările de construcţie a sistemului de aprovizionare cu apă

Locuitorii din comuna Japca, raionul Floreşti, vor avea acces la apă potabilă, după ce ieri în localitate au fost lansate lucrările de construcţie a sistemului de apeduct.

Florești: Lucrări de construcţie a sistemului de aprovizionare cu apăFlorești: Lucrări de construcţie a sistemului de aprovizionare cu apă

Lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, susţinut de Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în R. Moldova (ApaSan), Agenția Confederaţiei Elveţiene SDC, Agenția de Cooperare Austriacă pentru Dezvoltare și implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). 

Sistemul urmează să fie finalizat în toamna anului curent, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Vitali Povonschi, directorul ADR Nord, a menționat la ceremonia de lansare a lucrărilor că ApaSan oferă în prezent suport pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate și în alte localități rurale din raionul Florești. Or, subproiectul de la Japca este una dintre etapele de implementare a unui proiect mai mare, finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), ce va asigura conectarea la apă de calitate pentru cetățenii din 10 localități rurale din raioanele Florești și Soroca. 

„În cadrul proiectului este creat și un serviciu public de aprovizionare cu apă potabilă pentru populația din localitățile beneficiare. Cu cât mai mulți cetățeni vor fi conectați la sistemul de apeduct, cu atât mai durabil va fi proiectul”, a precizat directorul ADR Nord.

Costul subproiectului de la Japca este de circa 8,2 milioane de lei, din care cofinanțarea ApaSan reprezintă 7,57 milioane de lei, contribuția SA „Servicii Comunale Floreşti” – 184 mii de lei. Totodată, 116 mii de lei au investit autorităţile locale şi peste 326 de mii de lei – locuitorii satului.

Construcția sistemului de apeduct în comuna Japca, dar și în localitățile Zăluceni, Vertiujeni și Târgul-Vertiujeni este cofinanțată cu 29,9 milioane lei de ApaSan. Valoarea totală a proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, lansat la Băhrinești în luna august 2017, este de peste 66 de milioane de lei, din care aproape jumătate, solicitați din FNDR, sunt destinați pentru construcția unor sisteme de apeduct similare și în alte localități rurale din vecinătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării