main logo
5851

Ioniță: Suntem mai bogați cu 44 de miliarde de dolari decât credeam

Potrivit datelor colectate în cadrul Recensământului până pe data de 16 iunie, avuția moldovenilor este de cel puțin 56,8 miliarde de dolari sau cu 4,4 miliarde de dolari mai mult decât s-a știut până acum, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.

Ioniță: Suntem mai bogați cu 44 de miliarde de dolari decât credeamFoto: Imagine simbol

Expertul notează că, potrivit Recensământului, a constatat că numărul de locuințe în țara noastră este cu minimum 21% (sau 284.000 de locuințe) mai mare decât s-a știut până acum, transmite Știri.md.

„Astfel, oficial, în Moldova sunt înregistrate circa 1.330 mii locuințe, dar deja la data de 23 mai 2024, în procesul de Recensământ, această cifră a fost depășită, iar astăzi noi avem, conform ultimelor date, deja 1.614 mii locuințe identificate în procesul Recensământului.

Conform informației oferite de persoanele responsabile cu Recensământul din cadrul Biroului Național de Statistică, cele mai multe locuințe au fost identificate în zonele rurale din nordul Moldovei, urmate de centrul țării. Însă și în restul țării, inclusiv zonele urbane și municipiul Chișinău, au fost identificate mii de locuințe încă neînregistrate. Detaliat la acest aspect al Recensământului vom reveni odată cu apariția de noi date. Cert este că numărul mai mare de locuințe existente influențează puternic datele privind averea moldovenilor, pe care o calculez de mai mulți ani”, scrie expertul.

Acesta mai adaugă că, conform datelor de până la Recensământ, avuția moldovenilor în 2024 era estimată de el la 52,4 miliarde de dolari, în creștere cu 2,2 miliarde față de 2023.

„Însă, dacă ținem cont de datele Recensământului, atunci deja pe data de 16 iunie 2024, avuția moldovenilor este de cel puțin 56,8 miliarde de dolari sau cu 4,4 miliarde mai mult decât am știut noi până la Recensământ. Această creștere de avuție se datorează în primul rând reevaluării avuției din sate care a crescut cu minimum 1,5 miliarde de dolari, de la șase miliarde de dolari până la Recensământ la 7,5 miliarde de dolari conform datelor actuale din Recensământ. 

În municipiul Chișinău, avuția populației estimăm că este cu 980 de milioane de dolari mai mare față de datele de până la Recensământ și a ajuns la 22 de miliarde de dolari. În restul orașelor, avuția moldovenilor a crescut cu încă 1,7 miliarde de dolari până la 11,2 miliarde de dolari.

Astfel, datele actualizate din Recensământ ne arată că valoarea locuințelor în Moldova este de cel puțin 40,7 miliarde de dolari, în creștere cu 4,2 miliarde față de cifrele estimate de până la recenzare, când valoarea locuințelor constituia 36,5 miliarde de dolari sau 69,6% din totalul averii moldovenilor”, notează expertul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării