main logo
532

Ioniță: Efectele crizei nu afectează piața imobiliară din Moldova

Piaţa imobiliară în Moldova este în creştere, deşi efectele crizei se fac încă resimţite, susţine expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale IDIS" Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Ioniță: Efectele crizei nu afectează piața imobiliară din Moldova

El a menţionat în studiul său "dinamica pe piaţa imobiliară este în creştere, iar tendinţa se va menţine în continuare", transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

"În 2018 au fost înregistrate 20.400 de apartamente vândute - cifră record pentru Republica Moldova, în condiţiile în care numărul este cu 5 mii mai mare comparativ cu ultimii cinci ani. Banii care au impulsionat tranzacţiile pe piaţa imobiliară vin din sistemul bancar. În primul trimestru al anului 2019, volumul creditelor din industria construcţiilor s-a ridicat la 5,2 mlrd. lei, în creştere cu 500 mil. lei. Cea mai mare parte a împrumuturilor au fost acordate persoanelor fizice (4,4 mlrd.), a spus expertul".

Potrivit lui, un fenomen nou care nu a mai existat în Moldova este vânzarea caselor individuale. 

"În primul trimestru al anului 2019, volumul caselor vândute a fost de 6.500 comparativ cu 7-8 mii de case pe parcursului unui an întreg în perioadele precedente. Fenomenul se explică prin faptul că o parte dintre cei care vând casele vin în Chişinău, altă parte sunt moldovenii care s-au stabilit în străinătate şi au decis să vândă locuinţele, iar a treia explicaţie este că o parte dintre cei care au accesat credite imobiliare au decis să-şi rezolve problema locuinţei în afara Chişinăului (deşi piaţa imobiliară este concentrată în proporţie de 75% în capitală", a spus Ioniţă.

El afirmă că "impulsionarea creditelor imobiliare este generată de creşterea veniturilor populaţiei". 

Dacă în 2017 pentru achiziţionarea unui apartament (de 70 metri pătraţi) era nevoie de 11 salarii anuale, în primul trimestru din 2019 - de 9 salarii anuale.

"Însă piaţa imobiliară este încă în criză şi acest lucru este influenţat de diminuarea construcţiilor publice. În acelaşi timp, piaţa imobiliară este înviorată de apartamentele vechi. De asemenea, în prezent avem o creştere exponenţială a familiilor de unu sau două persoane, care decid să cumpere apartamente cu suprafeţe mici", a spus expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării