Ion Chicu: R. Moldova are toate premisele ca sectorul IT să capete o amploare
19 noiembrie, 14:24
242
1
Ion Chicu: R. Moldova are toate premisele ca sectorul IT să capete o amploare
19 noiembrie, 14:24
242
1

R. Moldova are ramuri și sectoare tradiționale care trebuie susținute și dezvoltate în continuare.

Foto: știri.md

Aceasta a declarat premierul Ion Chicu, după ce a participat la cea de-a 7-a ediție a Moldova Business Week 2020, unde a prezentat oportunitățile și perspectivele economice de dezvoltare a Republicii Moldova, transmite Știri.md

”Considerând faptul că Republica Moldova este puternic conectată la circuitul economic internațional, perspectivele economice depind de ceea ce se va întâmpla și cu economia regională și mondială. 

Noi avem poziții foarte bune din punct de vedere al stabilității macro-economice, în pofida tuturor morilor și impresiilor lăsate de politicieni. Avem un sistem financiar bancar stabil, noi nu avem șocuri valutare, nu avem probleme cu datoria de stat, cu sistemul bugetar. Acesta, în condițiile actuale, este de asemenea un indicator și un criteriu care ar fi bine de considerat de investitori, atunci când aleg o destinație.

Noi suntem acum o țară, care ar putea fi bună destinație pentru investiții, atât din punct de vedere macro-economic, cât și al multiplelor tratate de comerț liber cu UE, cu țările CSI și multe altele destinații”, a declarat Ion Chicu. 

Totodată, premierul a vorbit și despre impactul pandemiei asupra proceselor economice.

Această pandemie care a apărut în fața umanității, vine pe de o parte să consolideze eforturile pentru susținerea sectoarelor tradiționale, iar pe de altă parte să fim mai inventivi, și să susținem sectoare noi, precum este digitalizarea. Remarc faptul că Republica Moldova are toate premisele ca acest sector să capete o amploare și mai mare. În ultimii 3 ani, avem creșterea vânzărilor în sectorul IT cu 40-50%, sunt cifre foarte impresionante. 

Avem acel model de IT Park, recunoscut pe plan mondial ca unul din cele mai reușite modele de susținere a unei activități economice. Avem peste 10 mii de tineri angajați, cu un salariu mediu de 30 de mii lei pe lună. Este un exemplu foarte bun și e clar că digitalizarea este o direcție care în Republica Moldova poate avea succes și are toate posibilitățile. Este important să credem și să continuăm să activăm în această direcție”, a mai spus Ion Chicu.

Moldova Business Week este cea mai mare platformă economică a țării, creată cu scopul de a promova imaginea țării, de a stimula fluxurile de investiții, de a informa despre oportunitățile oferite de către Guvernul Republicii Moldova, de a analiza tendințele din domeniu, precum și de a prezenta istoriile de succes ale proiectelor de investiții realizate în Moldova.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter