main logo
424

Investiţiile în cele 7 zone economice libere din Moldova au crescut

În anul 2018, investiţiile în zonele economice libere (ZEL) din Moldova au constituit $55,2 mil. comparativ cu $64,5 mil. în anul precedent.

Investiţiile în cele 7 zone economice libere din Moldova au crescut

Volumul total al investiţiilor a crescut cu 15,4% şi a depăşit $402,4 mil, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un raport al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, cel mai mare volum de investiţii a fost atras în ZEL "Bălţi" - $185,4 mil. şi ZEL "Ungheni-Business" - $77,9 mil. În medie, fiecare rezident al ZEL a investit în dezvoltare $247,3 mii.

Volumul producţiei fabricate şi al serviciile prestate în zone a depăşit în anul trecut 11,5 mlrd. lei, dintre care 88,5% sunt mărfuri industriale. Veniturile din vânzările producţiei industriale fabricate în zone au crescut cu 53,9% faţă de anul 2017 şi au atins 10,163 mlrd. lei. 

În general, în ZEL sunt produse cablaje electrice, inclusiv pentru maşini, plăci ceramice, covoare, fire de lână şi sintetice, mobilier, vinuri şi divinuri. Totodată, 91,3% din mărfurile industriale fabricate au fost exportate.

În anul trecut, rezidenţii zonelor au plătit impozite şi taxe în sumă de 1,013 mlrd. lei sau de 2,4 ori mai mult decât în anul precedent.

În Republica Moldova sunt şapte ZEL: "Ungheni-Business", "Expo-Business-Chişinău", "Bălţi", "Valkaneş", "Tvardiţa", "Otaci-Business", "Taraclia", care dispun de 34 de subzone. În 2018, numărul locurilor de muncă a crescut cu o treime, până la aproape 15,9 mii. Salariul mediu a crescut cu 9,5% şi a constituit 7,5 mii lei lunar.

Anterior, Ministerul Economiei publica datele despre activitatea zonelor economice libere moldoveneşti în fiecare trimestru, apoi o dată în semestru, iar acum doar o dată pe an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării