31 iulie, 08:17
274
0
Investiții rusești în R. Moldova cu conexiuni la Gazprombank
31 iulie, 08:17
274
0

Grupul Penoplex din Rusia va construi în Republica Moldova o fabrică de producere a materialelor termoizolante din spumă de polistiren, a anunțat pe 29 iulie, Ministerul Economiei și Infrastructurii. Peste o zi, Ministerul a șters comunicatul de pe pagina sa, fără vreo explicaţie.

Foto: tvrmoldova.md

Potrivit comunicatului şters de MEI, construcția noii fabrici în Republica Moldova urmează a fi realizată în decursul anului 2021, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com

"Pentru început ne-am propus să creăm 120 de locuri de muncă, majoritatea procesului de producere fiind automatizat cu echipament performant italian sau german. Pentru 30 de ingineri vom oferi instruire, ceilalți angajați nu au nevoie de pregătire specializată”, a declarat în cadrul întrevederii cu Serghei Railean, ministrul Economiei, Yurii Kataev, director general adjunct al  Penoplex.

Ministrul moldovean a menționat facilitățile fiscale de care pot beneficia investitorii în cadrul Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale și celor 16 platforme industriale multifuncționale.

"Vă încurajăm să participați la tenderele aferente proiectelor de infrastructură ce au loc în țara noastră și în activitatea zonelor economice libere, a parcurilor industriale”, a precizat Serghei Railean, potrivit comunicatului MEI.

Conexiuni cu Gazprombank

Compania Penoplex (Penoplex SPB Llimited) din Sankt Petersburg este unul din liderii pieţei materialelor termoizolante din spumă de polistiren extrudat (XPS) și unul dintre cei mai mari producători de pe piața termoizolației din Federația Rusă.

Compania deţine 10 fabrici, inclusiv opt în Rusia şi câte una în Kazahstan şi Uzbekistan, 

Penoplex a finalizat anul trecut cu un venit de 14,65 miliarde ruble ruseşti şi un profit de 866 milioane ruble ruseşti. Dacă veniturile au stagnat, apoi profitul a crescut de 10 ori faţă de anul 2018.

Compania are patru asociaţi: Andrei Katkov (care apare în rapoartele financiare ale companiei ca beneficiar efectiv) - deţine 53,28%; OOO Media-Invest (ce este controlată de Gazprombank şi de facto face parte din grupul Gazprombank) - deţine 36%; PBL Hong Kong Limited - 10% şi societatea RVC - 0,72%.

Datele din rapoartele financiare arată că cel mai mare creditor al Penoplex este Gazprombank.

Instituţia este una dintre cele mai mari bănci din Rusia şi este controlată de Guvernul rus şi structuri afiliate grupului Gazprom.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter