main logo
520

Întreprinderile mici şi mijlocii sunt de 2,65 ori mai profitabile decât cele de stat

Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că în anul 2018 în Republica Moldova erau 55.700 de întreprinderi mici şi mijlocii (ÎMM), care reprezintă circa 98,7% din numărul total de întreprinderi.

Întreprinderile mici şi mijlocii, mai profitabile decât cele de statFoto: sabcont.ro

Datele BNS relevă că numărul IMM a crescut în 2018 cu 2.100 unităţi faţă de 2017. Cele mai multe IMM activează în comerţul ridicata şi cu amănuntul sau 37,5%, după care la mare distanţă urmează activitățile profesionale, științifice și tehnice, agricultura şi industria prelucrătoare.

Din numărul total de IMM, circa 48.000 sunt de categoria micro, aproximativ 6.400 sunt mici şi 1.300 - mijlocii, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Circa 61% din angajaţi din economie lucrează în IMM

În acelaşi timp numărul salariaților care au activat în IMM în perioada de referință a crescut cu circa 5.000 de persoane, urcând la 328.000 persoane, deținând 60,7% din numărul total de salariați ai întreprinderilor.

Numărul de salariați în medie pe o întreprindere în anul 2018 a constituit şase persoane.

Despre importanţa IMM pentru economie vorbeşte faptul că în mai mult de jumătate din raioanele ţării ele asigură cu loc de muncă peste 80% din totalul angajaţilor, iar în două raioane (Leova şi Basarabeasca) IMM au o cotă de 100%.

Datele BNS relevă faptul că marile companii sunt concentrate în municipiile Chişinău şi Bălţi, în timp ce rolul de dezvoltare şi menţinere a activităţii economice în raioane este asigurat de IMM.

Venituri per angajat de 2,65 ori mai mari decât la întreprinderile de stat

Veniturile din vânzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii în această perioadă au însumat aproape 144,16 miliarde de lei sau 40,4% din totalul veniturilor din vânzări pe economie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării