main logo
703

Instituirea moratoriului privind recuperarea miliardului, respinsă de deputați

Deputaţii nu au susţinut iniţiativa Platformei DA de a include pe ordinea de zi un proiect de lege privind instituirea unui moratoriu la Legea privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 1 aprilie 2015.

Instituirea unui moratoriu privind recuperarea miliardului, respinsăFoto: știri.md

Potrivit reporterului agenţiei Infotag din Parlament, preşedintele fracţiunii Platformei DA, Alexandru Slusari, a spus joi, la şedinţa Parlamentului, că Partidul Socialiştilor (PSRM) a vorbit pe parcursul campaniei electorale despre "furtul miliardului", precum şi a pledat pentru ca banii să fie returnaţi de cei vinovaţi, dar nu de contribuabili, transmite Știri.md.

"Preşedintele Igor Dodon a iniţiat chiar şi un referendum privind abrogarea acestei legi. În centru avem un alt partid (Partidul Democrat - "I."), ai cărui reprezentanţi au venit la mine de mai multe ori în septembrie şi mi-au spus că vor veni cu iniţiativa de abrogare a legii", a menţionat el.

Slusari a încercat să argumenteze propunerea fracţiunii, dar microfonul său a fost deconectat.

Preşedinta Parlamentului şi liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, a calificat propunerea foştilor colegi din majoritatea parlamentară drept "populist", precum şi consideră că rezolvarea problemei banilor furaţi necesită o abordare mai profesionistă.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc, consideră că nu este oportună instituirea moratoriului la "legea miliardului", deoarece problema transferului miliardului furat nu se rezolvă prin moratoriu.

"Moratoriul este doar o tergiversare şi nu e cea mai bună opţiune. Datoria publică nu este aşa simplă, e vorba de valori mobiliare de stat cu o perioadă de scadenţă. Prin urmare, moratoriul nu este posibil. Pledăm pentru soluţionarea fundamentală a acestei probleme, care este deja în proces de pregătire. Propunerile corespunzătoare vor fi făcute până la primăvară", a spus el.

Propunerea a fost susţinută doar de autorii iniţiativei şi de deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate, care au venit la şedinţă cu afişe: "Nu cetăţenii au furat miliardul!".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării