main logo
487

Inițiative comunitare la Cahul și Ungheni, implementate cu sprijinul UE

Trei întreprinderi sociale din regiunile Ungheni și Cahul vor beneficia de granturi în valoare totală de până la 60.000 de euro, oferite de Uniunea Europeană, în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD şi UNICEF.

Inițiative comunitare la Cahul și Ungheni, implementate cu sprijinul UE

Astfel, la Cahul vor fi oferite cursuri educative și de dezvoltare personală în cadrul unui Centru de IT și robotică pentru copii, iar la Ungheni va fi dezvoltat magazinul online www.3debine.md și va fi amenajată o sală pentru activități sportive incluzive, transmite Știri.md.

„Sunt bucuros că, prin sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană, contribuim la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor sociale din regiunile Ungheni și Cahul. Granturile oferite astăzi, alături de cele oferite până acum în cadrul Programului nostru UE4Moldova: Regiuni-cheie, susțin dezvoltarea economică locală și națională, prin crearea de noi locuri de muncă. Vom continua să sprijinim cetățenii Republicii Moldova în realizarea obiectivelor de integrare deplină în Uniunea Europeană”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de grant, desfășurată pe 23 martie 2023, la un eveniment care a întrunit antreprenori din raioanele Cahul și Ungheni, dar și reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și ai partenerilor de dezvoltare.

„Potrivit statisticilor naționale, IMM-urile reprezintă 98% din totalul afacerilor și au oferit peste 60% din locurile de muncă din țară. PNUD va continua să sprijine antreprenorii din regiunile Ungheni și Cahul și din întreaga țară. Suntem inspirați de angajamentul și tenacitatea dumneavoastră de a investi eforturi în crearea de noi locuri de muncă și atragerea de investiții, pentru a contribui la reziliența economiilor locale”, a declarat Andrea Cuzyova, reprezentanta rezidentă interimară a PNUD Moldova.

„Grantul ne va ajuta să diversificăm serviciile în cadrul Centrului nostru de IT și robotică pentru copii. Vom avea posibilitatea să oferim servicii educaționale de robotică KUBO și digital painting. De asemenea, părinții vor avea posibilitatea să beneficieze de un program unic de after-school”, afirmă Maria Pasat. Centrul va oferi burse copiilor din familiile vulnerabile, numeroase, mamelor aflate în concediul de îngrijire a copilului și studenților.

Tot pe 23 martie, la eveniment, au fost prezentate rezultatele sprijinului financiar în valoare de 1,4 milioane de euro oferit de UE în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” pentru 55 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni. Printre realizări se numără: 336 de noi locuri de muncă create, 180 de produse noi și în jur de 300 de milioane de lei venituri din vânzări.

Pe lângă asistența financiară acordată antreprenorilor pentru achiziționarea de lucrări și servicii, bunuri și echipamente, au fost oferite mentorat și consultanță gratuită.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării