main logo
512

Industria vitivinicolă din Moldova se confruntă cu o criză acută de muncitori

Industria vitivinicolă din ţară se confruntă cu o criză acută de muncitori calificaţi.

Industria vitivinicolă din Moldova se confruntă cu o criză de muncitoriFoto: publika.md

Noul director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Cristina Frolov, a spus că în școli se pune accentul mai mult pe teorie, iar viitorilor specialiști le lipsesc deprinderile practice, transmite Știri.md cu referire la publika.md

"Vinăriile sunt impuse de situații să-și aducă specialiști de peste hotare și aceștia la rândul lor cumva instruiesc personalul care lucrează la vinării. Dacă nu vom schimba ceva, în câțiva ani, nu știm cu cine o să lucrăm, dar aici este o problemă majoră chiar și la zilieri și specialiști, chiar și mecanici", a spus directorul ONVV, Cristina Frolov.

Frolov mai spune că în următorii ani situaţia se poate agrava, deoarece tot mai puţin tineri aleg să îşi continue studiile în domeniul vinificaţiei. Pentru a completa golul, majoritatea întreprinderilor angajează specialiştii de peste hotare în calitate de consultanţi pe termen scurt, deoarece sunt foarte scumpi. Din cauza lipsei investiţiilor în cercetare, tot mai mulţi moldoveni merg să facă studii în străinătate.

"Avem moldoveni care lucrează la reviste foarte reputate, sau sunt moldoveni care sunt deja master of wine. Așa promovăm și vinul, dar și specialiștii care au rădăcinile aici în Republica Moldova", a spus directorul ONVV, Cristina Frolov.

În prezent, industria vinului rezistă mai mult datorită exporturilor, spune Cristina Frolov. Aproape 80 la sută din producţia autohtonă este destinată pieţelor din afară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării