main logo
351

Încasările serviciului vamal s-au majorat cu 270 milioane de lei

În primul semestru, Serviciul Vamal (SV) a adus la bugetul de stat 9,664 mlrd lei, fiind cu 270 mil. lei mai mult decât în perioada similară a anului 2017.

Încasările serviciului vamal s-au majorat cu 270 milioane de lei

Despre aceasta a anunţat, miercuri, cadrul şedinţei de bilanţ privind activitatea Departamentului venituri şi control vamal, directorul SV, Vitalie Vrabie.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la serviciul de presă al SV, el a menţionat necesitatea de a continua desfăşurarea sesiunilor de informare şi promovare a instrumentelor de facilitare, astfel încât să sporească numărul operatorilor economici care beneficiază de statutele AEO, Exportator Aprobat şi PVD.

"Este important să continuăm promovarea acestor instrumente de facilitare a comerţului internaţional, îndeosebi, în condiţiile în care, aplicarea acestora contribuie şi la creşterea economiei. Iar acest lucru este cel mai vizibil în cifre. Avem o creştere triplă a certificatelor de origine emise pentru titularii statutului de Exportator Aprobat, ceea ce a influenţat pozitiv şi exporturile", a spus Vrabie. 

Potrivit datelor vamale, în primele şase luni ale acestui an, volumul exporturilor a crescut cu 16%, cifrându-se la 28 mlrd lei. În acelaşi timp, valoarea mărfurilor exportate în baza declaraţiilor de origine prezentate de către deţinătorii statutului de Exportator Aprobat a crescut de aproximativ trei ori, însumând 2,776 mlrd lei.

Vitalie Vrabie a solicitat accelerarea dezvoltării comerţului electronic, astfel încât producătorii autohtoni să poată accesa mai uşor pieţele de desfacere externe. Acţiunile la acest capitol mai vizează şi crearea unor module care ar simplifica şi tranzacţiile operate de întreprinzătorii mici şi mijlocii care exportă cantităţi moderate de produse. Pentru aceştia urmează a fi aplicat un concept simplificat de declarare, care ar exclude necesitatea contractării serviciilor unui broker vamal.

În cadrul discuţiilor, directorul Serviciului Vamal a mai cerut asigurarea implementării controlului comun la frontiera moldo-ucraineană, precum şi continuarea promovării acestui concept şi pentru frontiera cu România.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării