main logo
840

Încă o întreprindere a statului a intrat în insolvenţă

Judecătoria Chişinău a constatat insolvabilitatea întreprinderii de stat Rezervcom şi a decis să intenteze proces de insolvabilitate faţă de ea.

Încă o întreprindere a statului a intrat în insolvenţă

Aceasta se alătură altor 30 de întreprinderi de stat ce se află în prezent în procedura lichidării, reorganizării sau insolvabilități şi care au de rambursat datorii de sute de milioane lei, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.

Potrivit deciziei instanței, procesul a fost intentat în baza cererii introductive depusă de creditorul Agenția Rezerve Materiale, care este și fondatorul întreprinderii Rezervcom, cu sediul în municipiul Chișinău.

Întreprinderea de stat nu are nici bani și nici bunuri

Instanța l-a investit în funcția de administrator al procedurii de insolvabilitate intentată față de Rezervcom, pe administratorul autorizat Andrei Gherman şi a obligat debitorul ca în cel mult 5 zile lucrătoare să transmită acestuia gestiunea patrimoniului său.

Decizia vine după ce anterior Agenția Rezerve Materiale a recurs la procese în instanțe pentru a recupera bunuri de peste 20 de milioane lei, dispărute din rezerva de stat. Din materialele procesului rezultă că la finele anului 2017,  Rezervcom avea o datorie de circa 25,6 milioane lei, față de Agenția Rezerve Materiale pentru produsele transmise spre păstrare sau comercializare. 

În mai 2017, Agenția Rezerve Materiale a solicitat întreprinderii subordonate să stingă datoria formată într-un termen de 30 zile din momentul recepționării.  Până la finele anului 2017, Rezervcom a reușit să achite doar ceva mai mult de 160.000 de lei, adică 0,6% din valoarea restanței.

Advertisement

Nina Portărescu, administratorul Rezervcom declara în ședința de judecată că recunoaște datoria, "doar că nu are posibilitate să o întoarcă din motiv că bunurile de rezerve materiale care le-au fost transmise spre comercializare, au fost comercializate, însă debitorii până la momentul actual nu s-au achitat integral".

Potrivit administratorului printre debitorii de la care încearcă să recupereze datoriile se numără companiile Mac-Invest SRL și Cereale Flor SA, aflată şi ele în procedură de insolvență.

Atât prima instanță în decembrie 2017, cât și Curtea de Apel în februarie 2018, au decis încasarea din contul Rezervcom a datoriei.

Dispariția unei averi de 200 de milioane lei, secret de stat

De notat că întreprinderile menționate nu sunt singurelele "beneficiare" de pe seama rezervei de stat.

Potrivit unui raport al Agenției Rezerve Materiale, întocmit la începutul anului 2016, mai multe întreprinderi private sau cu capital de stat nu au returnat în rezerva de stat circa 33.000 de tone de grâu, peste 3.000 tone de porumb, circa 3.000 tone de zahăr, aproape 6.000 de tone de păcură, etc. Aceste bunuri au fost date încă 5-10 ani în urmă.

Valoarea bunurilor nerestiute este estimată la circa 180-200 de milioane lei, iar datornicii în mare parte sunt în faliment. Autoritățile nu vor să dezvăluie care e situația reală, invocând că această informație este secret de stat.

De notat că Rezervcom, este o întreprindere de stat fondată de Agenția Rezerve Materiale, trecută în primăvara acestui an în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării