main logo
374

În R. Moldova ar putea fi creat un depozit de stocare a gazelor naturale

În Republica Moldova ar putea fi creat un depozit de stocare a gazelor naturale. Subiectul a fost examinat la Bruxelles de ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, și directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová.

În R. Moldova ar putea fi creat un depozit de stocare a gazelor naturalePoza simbol

Cei doi oficiali au mai discutat și despre obținerea unui credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020, despre construcția stației back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare Chișinău-Vulcănești, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Tot ieri, ministrul Brînzan alături de delegația condusă de Președintele Igor Dodon, care efectuează o vizită la Bruxelles, a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, Comisarul pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič. Principale subiecte abordate au vizat aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova pentru anul viitor, colaborarea dintre UE, Republica Moldova și Ucraina pentru securizarea rutei de furnizare a gazelor naturale în regim revers prin conducta transbalcanică din proiectul Turkish Stream, stocarea gazelor naturale în rezervoarele din Ucraina prin ruta tradițională. 

Despre securitatea energetică a Republicii Moldova s-a discutat în această săptămână și la Moscova. În cadrul unei vizite de lucru la Moscova, ministrul Economiei și Infrastructurii, împreună cu șeful statului Igor Dodon s-au întâlnit cu vicepremierul, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova, Dmitri Kozak, precum și cu președintele Consiliului de Administrare al companiei Gazprom, Alexey Miller.

Pe agenda discuțiilor bilaterale au fost incluse un șir de subiecte de actualitate pentru economia țării noastre: livrările de gaze în Republica Moldova, exportul de produse vinicole moldovenești pe piața rusă, precum și problemele legate de transportul de mărfuri și de pasageri. Ca rezultat, a fost luată decizia de a fi extinsă lista mărfurilor moldovenești pentru export pe piața rusă, atât a legumelor și fructelor, cât și a producției vinicole.

Contractele de livrare a gazelor către consumatorii Republicii Moldova și tranzitul gazelor pe teritoriul țării noastre, semnate de SA „Gazprom” și SA „Moldovagaz”, sunt valabile până la sfârșitul anului curent.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării