main logo
330

În aprilie deficitul bugetului public național a crescut cu circa 1,6 miliarde lei

În primele 4 luni ale anului 2021 la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 22,5 miliarde lei, fiind în creștere cu 3,6 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut, arată date ale Ministerului Finanțelor.

În aprilie deficitul bugetului public național a crescut cu 1,6 miliardeFoto: știri.md

Cheltuielile au constituit 24,7 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 3,3 miliarde lei, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Deficitul bugetului public național s-a majorat semnificativ

În consecință, executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit de 2,2 miliarde lei, în scădere cu circa 300 milioane lei, față de aceeași perioadă din anul trecut.

Totuși, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, doar în luna aprilie, deficitul bugetului public național s-a majorat cu circa 1,6 miliarde de lei. 

În același timp, soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 7,8 miliarde lei.

Veniturile bugetului de stat în primele patru luni a anului 2021 au constituit 14 miliarde lei.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat cu 2,6 miliarde lei.

Nu există riscuri de neexecutare a cheltuielilor

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 6,4 miliarde lei, cu 1,2 miliarde lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit opt miliarde lei, fiind în creștere cu 1,4 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 16 miliarde lei, mai mult cu 2,2 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În consecință executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,94 miliarde lei, cu aproape 400 milioane lei mai puțin decât s-a înregistrat în aceeași perioadă din 2020. Totodată soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 4,7 miliarde lei, cu un miliard de lei mai puțin decât un an în urmă.

Ministerul Finanțelor susține că a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru perioada ianuarie - aprilie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral, în baza necesităților de finanțare.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014 prioritar este onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale.

Ministerul Finanțelor mai dă asigurări că nu există riscuri de neexecutare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind că el asigură în permanență un management prudent al lichidităților.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării