main logo
908

În 20 de ani, leul moldovenesc s-a depreciat dublu în raport cu euro

În acest an moneda unică europeană marchează 20 de ani de la introducerea pe piață.

Ce s-a întâmplat cu leul moldovenesc față de euro timp de 20 de aniFoto: știri.md

La început era doar o monedă virtuală. Astăzi, însă, este a doua cea mai utilizată monedă din lume, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

În cele două decenii, am trăit o depreciere de peste 100 de procente a leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană.

La 1 ianuarie 1999 euro a fost introdus ca monedă virtuală. Atunci se efectuau operațiuni de plată doar între Băncile Naționale din afara și din interiorul Comunității Europene. În acea perioadă un euro se cumpăra cu aproape 10 lei.

Trei ani mai târziu, bancnotele și monedele euro au fost introduse în 12 țări, pentru un total de 308 milioane de cetățeni, fiind considerat un eveniment semnificativ pentru istoria Europei și o realizare tehnică majoră. 

Aceasta a reprezentat cea mai amplă operațiune de substituire de monedă întreprinsă vreodată, care a implicat sectorul bancar, societățile de transport de valori, comercianții cu amănuntul, firmele care administrează bancomatele și distribuitoarele automate și, desigur, publicul larg.

Astăzi, circa 39% din volumul total al tranzacțiilor financiare globale se desfășoară în euro – și aceasta nu include plățile din interiorul zonei euro. 

Prin urmare, moneda unică este a doua cea mai utilizată monedă din lume, după dolarul american, asta fiind și un argument important în menținerea unei poziții înalte în raport cu alte monede.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării