main logo
384

Importul carburanţilor pentru Transnistria prin frontiera de est, extins

Importul produselor petroliere prin frontiera de est a Republica Moldova pentru agenții economici din regiunea transnistreană prin punctul de trecere a frontierei de stat Novosavițcaia - Cuciurgan va fi extins până la 31 decembrie 2019, potrivit unei modificări operate astăzi de guvern la propria decizie din 9 noiembrie 2016.

Importul carburanţilor pentru Transnistria prin frontiera de est, extinsFoto: Știri.md

Hotărârea din 9 noiembrie prevedea vămuirea la postul vamal Bender-2, situat în satul Varnița, a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosavițcaia - Cuciurgan până la data de 31 decembrie 2016, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Decizia respectivă a fost luată, după ce în luna august 2016, Ucraina a sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană pe calea ferată, prin punctele de trecere a frontierei Cobasna - Slobodca şi Cuciurgan. Ca urmare, traficul carburanților a fost redirecţionat prin punctul de trecere a frontierei Ocniţa, ulterior fiind transportat la stațiile de cale ferată Râbnița și Bender-2.

Decizia a fost în vigoare până la 31 decembrie 2016, iar ulterior a fost prelungită de mai multe ori cu jumătate de an. La staţiile de cale ferată Râbniţa şi Bender 2 de la 31 decembrie 2017 a fost instituit un mecanism de control vamal comun, care permite exportul mărfurilor direct prin regiunea transnistreană sub controlul deplin din partea Serviciului Vamal al Republicii Moldova. 

Ca efect economic, decizia dată scurtează drumul de transportare a mărfurilor cu aproximativ 400 kilometri, fapt care corespunde intereselor companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii menţionează că procedurile stabilite vor fi sistate în cazul în care, la expirarea celor şase luni, va fi instituit controlul în comun la punctul de trecere a frontierei de stat Novosavițcaia – Cuciurgan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării