main logo
1173

Igor Dodon: Moldovagaz planifică o creștere cu 35% a tarifelor la gaze

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, continuă să anunțe noi cifre îngrijorătoare privind o posibilă majorare a tarifelor la gaze şi alte resurse energetice. Guvernul, ANRE şi Moldovagaz nu comentează deocamdată informațiile.

Dodon: Moldovagaz planifică o creștere cu 35% a tarifelor la gaze

"În proiectul de buget pentru acest an, pe care l-au prezentat ei (Moldovagaz, n.r.) la Gazprom şi despre care nu vor să vorbească, este inclusă o creştere a tarifelor la gaze în interiorul ţării cu circa 35%", a declarat Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni de la postul NTV Moldova, afiliat socialiștilor, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Majorare iminentă a tarifelor la gaze

Şeful statului a spus că a văzut personal documentele şi că aceasta vorbeşte despre o majorare iminentă a tarifelor la gaze pentru consumatori, iar autorităţile tac pentru că se tem că le va afecta imaginea în situaţia în care există riscul unor alegeri anticipate sau a celor locale.

Totodată el a menţionat iarăşi că pentru a evita o astfel de evoluţie negativă este necesar un astfel de Guvern (cu participarea socialiştilor), care să reia negocierile cu Gazprom şi relaţiile bune cu Federaţia Rusă.

În plus Dodon a menţionat riscul reducerii abrupte din anul 2020, a tranzitului de gaze din Rusia spre statele din Balcani prin Ucraina (şi Moldova).

Diminuarea ar putea fi de cel puţin două ori şi afecta nu doar veniturile Moldovatransgaz de pe urma prestării serviciilor de tranzit, dar şi ar putea duce la o reducere a livrărilor de gaze în ţara noastră, a avertizat şeful statului.

Menționăm că de la 1 ianuarie 2019 prețul de import al gazelor rusești a crescut cu 25% şi constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi. 

Asta chiar dacă anterior Igor Dodon susţinea că a discutat cu administraţia Gazprom posibilitatea reducerii tarifelor. 

Mai adăugăm că Moldovagaz nu a comentat deocamdată informaţiile despre o posibilă majorare a tarifelor la gaze.

Cât despre o eventuală ajustare a tarifelor Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică susţine că până la mijlocul lunii martie 2019, "calcule pentru ajustarea tarifelor și prețurilor reglementate nu au fost depuse spre examinare (înregistrare) la ANRE".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării