main logo
931

Igor Dodon: Există riscul ca tarifele la gaz să fie majorate

Preşedintele Igor Dodon a rugat oficial conducerea de vârf a Rusiei să ofere o reducere a preţurilor la gaze pentru Moldova pentru perioada septembrie 2019 - ianuarie 2020.

Igor Dodon: Există riscul ca tarifele la gaz să fie majorate

Potrivit agenţiei Infotag, joi, în cadrul unei conferinţe de presă după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), el a spus că, "dacă pe această direcţie nu va fi găsit un consens, există riscul ca tarifele la gaz să fie majorate", transmite Știri.md.

"Încerc să fiu realist, dar consider că avem şansa de a obţine o reducere a preţurilor", a spus Dodon, menţionând că "avantajul Republicii Moldova în această chestiune este statutul său de observator în Uniunea Economică Eurasiatică".

Dodon a subliniat că "decizia finală va fi luată la întrevederea cu Preşedintele rus Vladimir Putin, care va avea loc în viitorul apropiat".

Şeful statului a menţionat, de asemenea, că, în cadrul vizitei la Moscova din 17 iulie, candidatul la funcţia de director al "Moldovagaz", Vadim Ceban, "a avut o întrevedere cu conducerea "Gazprom" şi a primit aprobarea (directorul întreprinderii "Moldovagaz" este numit de Guvernul RM cu acordul "Gazprom" - "I.").

"Azi-mâine, domnul Ceban va prelua oficial funcţia", a spus Preşedintele.

De asemenea, Dodon a menţionat că în cadrul şedinţei CSS a fost discutată problema securităţii energetice, legată de aprovizionarea cu gaze după data de 1 ianuarie 2020.

"Există o incertitudine cu privire la tranzitul de gaze prin Ucraina. Prin urmare, Ministerul Economiei şi conducerea "Moldovagaz" urmează să lucreze serios pe două direcţii. 

În primul rând, să încheie un nou contract cu "Gazprom" şi, în al doilea rând, cum să facă faţă riscurilor în eventualitatea suspendării tranzitului prin Ucraina. Există mai multe soluţii tehnice, astfel încât Republica Moldova să nu ajungă noul an fără gaz", a spus Dodon.

El a menţionat că CSS a discutat şi problema privind vânzarea activului moldovenesc "Union Fenosa".

"Am primit informaţiile necesare cu privire la sursele de finanţare a tranzacţiei şi a investitorilor. În următoarele zile vor avea loc discuţii cu aceştia pentru a ne convinge de onestitatea şi transparenţa investitorului care a intrat pe piaţa energetică a Moldovei", a spus Preşedintele.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării